© X / Alain Destexhe | Een tweehonderdtal betogers kwam op 12 november 2023 samen aan het Franse consulaat om te betogen tegen antisemitisme.

Nationale mars tegen antisemitisme in Brussel op 10 december

© Belga
28/11/2023

Omdat de bedreigingen tegen de Joodse gemeenschap zijn toegenomen, roepen het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB), de Belgische Liga tegen Antisemitisme en het Forum der Joodse Organisaties op tot een nationale mars tegen het antisemitisme. Die vindt plaats in Brussel op zondag 10 december.

"De afgelopen weken hebben in veel steden ter wereld, onder meer in de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, acties tegen antisemitisme plaatsgevonden. Ook wij willen dit punt maken. We organiseren een nationale mars in België om de Joodse gemeenschap te tonen dat zij niet alleen staat," zegt Yves Oschinsky, voorzitter van de CCOJB.

"Zowel in het buitenland als hier merken we een groeiend aantal meldingen van antisemitische daden. De belangrijkste in eigen land was de ontheiliging van minstens 85 Joodse graven op de begraafplaats van Marcinelle," vervolgt hij.

Toename van antisemitisme

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de daaropvolgende Israëlische invasie in de Gazastrook is er een merkbare toename van antisemitisme. "Maar sinds die datum is ook de aard veranderd," voegde Joël Rubinfeld, voorzitter van de Belgische Liga tegen Antisemitisme, dinsdag toe in een gesprek met de Franstalige nieuwszender LN24. "Als OCAD (het orgaan dat de dreiging analyseert, nvdr.) - dat doorgaans zeer terughoudend is - alarm slaat, denk ik dat dit getuigt van het feit dat er gevaar dreigt."

Hij betreurt het gebrek aan actie van politici en beschouwt verklaringen als die van Zakia Khattabi als "uiterst zorgwekkend." Begin november wilde de klimaatminister Hamas op LN24 niet als een terroristische organisatie bestempelen. Na reacties kwam de minister terug op haar uitspraak.

In totaal hebben al meer dan dertig persoonlijkheden hun steun betuigd aan het initiatief, onder wie zanger Salvatore Adamo, filmregisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne, acteur Dany Boon en actrice Cécile de France.

"De datum van 10 december is niet onbelangrijk, dat is ook de Dag van de Mensenrechten. We hopen dat veel burgers op die dag hun solidariteit met onze gemeenschap zullen tonen," onderstreept Yves Oschinsky. De mars vertrekt omstreeks 14.00 uur van de Kapellemarkt naar het Poelaertplein waar enkele toespraken worden gehouden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie