Nationale staking legt Brussel plat

© brusselnieuws.be
30/01/2012
Geen tram, bus, metro of trein, en vluchten die afgelast worden op de luchthaven. Door de nationale staking ligt het land nagenoeg plat. Op de weg worden er filterblokkades verwacht en op een aantal grote toegangswegen is het aanschuiven. Ook in enkele privébedrijven staakt het personeel vandaag mee.

Het openbaar vervoer ligt vandaag zoals aangekondigd volledig stil. Bij de MIVB is vanmorgen geen enkele bus, tram of metro uitgereden. Bij De Lijn is de dienstverlening zwaar verstoord door de staking. In Vlaams-Brabant rijdt één bus op de drie. Ook bij de NMBS, Thalys en Eurostar heeft het personeel het werk neergelegd.

Wie met de auto naar Brussel komt, moet vanochtend rekening houden met mobiele filterblokkades op de toegangswegen. Het Vlaams Verkeerscentrum laat weten dat de uitrit Vilvoorde-Cargo op de E19 richting Antwerpen afgesloten werd. Automobilisten die naar Brucargo moeten, kunnen omrijden via de Woluwelaan. De algemene verkeershinder lijkt voorlopig mee te vallen; er staat aanzienlijk minder file dan op gewone werkdagen.

Op Brussels Airport vliegt ongeveer tien procent van de vluchten niet. "Die zijn echter vooral afgeschaft door de maatschappijen als voorzorgsmaatregel," zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse. "Op dit moment is er relatief weinig hinder door de staking. Bij de afhandelingsbedrijven is er voldoende personeel om de taken op zich te nemen." Door de temperaturen onder het vriespunt en de lichte sneeuw moeten vliegtuigen eerst ontijzeld worden vooraleer ze mogen vertrekken. Dat kan voor de nodige vertraging zorgen. De luchthaven vraagt reizigers om de vluchtinformatie vooraf te checken en niet naar de luchthaven te komen indien de vlucht is afgelast. Voor de andere reizigers vraagt Brussels Airport om ruim op voorhand naar Zaventem te komen.

Bij de meeste overheidsbedrijven wordt er overigens niet gewerkt vandaag door de nationale staking.

De stadsdiensten van de stad Brussel zijn geopend. er is wel minder dan de helft van het personeel aanwezig; een kleine tien procent staakt, de rest heeft een dag vakantie of is ziek.

Brievenbussen kunnen vandaag leeg blijven omdat er bij de post op sommige plaatsen niet gewerkt wordt. In het sorteercentrum van Brussel is het grootste deel van het personeel wel aan de slag gegaan, maar het is nog niet zeker of de post ook bedeeld zal worden. 95 procent van de kranten is alvast bezorgd.

Net Brussel liet vorige week al weten dat er geen huisvuil opgehaald zal worden vandaag.

Ziekenhuizen draaien op minimumdienst en enkel noodoperaties worden uitgevoerd. Andere operaties worden verschoven naar latere momenten.

In het onderwijs is het nog niet duidelijk hoeveel leerkrachten er gevolg zullen geven aan de oproep tot staken van de vakbonden. Toch wordt er hinder verwacht door personeel dat meestaakt of leerkrachten die door de staking niet op school geraken. Veel scholen hebben de ouders gevraagd om hun kinderen zoveel mogelijk thuis te houden. Scholen zijn in principe wel verplicht om in opvang te voorzien, ook als de leerkrachten staken.
Aan de universiteiten wordt er vandaag niet gestaakt. Veel studenten zitten volop in de examenperiode. Aan de VUB werd beslist de examens niet te verschuiven, al konden er individuele uitzonderingen gemaakt worden. Aan de HUB kunnen studenten hun examen wel naar een later moment verschuiven.

In tegenstelling tot de staking van eind december staakt vandaag ook het personeel in een aantal privébedrijven mee. Bij Audi Brussel bijvoorbeeld ligt de productie volledig stil. Warenhuizen zijn normaal gezien open hoewel het niet uit te sluiten valt dat enkele winkels de deuren dicht houden.

De taxi's deden in de avondspits dan weer goduen zaken. Ze werden overstelpt met aanvragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni