Nationale Veiligheidsraad: bubbel maand lang beperkt tot 5 mensen

© PhotoNews

De sociale bubbel wordt teruggeschroefd van 15 naar 5 mensen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vandaag beslist. Daarnaast gelden bijkomende beperkingen voor evenementen, trouwfeesten en het winkelen.

Tot nu toe mocht elke persoon 15 verschillende mensen ontmoeten per week, maar die bubbel wordt nu teruggeschroefd. De Nationale Veiligheidsraad van vandaag heeft beslist dat de sociale bubbel nog 5 mensen mag tellen. Die beperking geldt per gezin.

Bovendien mag die groep mensen niet meer wekelijks afgewisseld worden. Elk gezin zal de komende vier weken contact moeten houden met dezelfde groep van 5. Kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend.

Als de sociale afstand van 1,5 meter bewaard kan blijven, ligt de limiet op 10 personen. Familie-uitstapjes of ontmoetingen met vrienden in de buitenlucht, kan dus met 10 extra personen, aldus premier Wilmès. Dezelfde beperking van 10 personen geldt voor banketten, huwelijksrecepties en privéfeestjes.

Lees verder onder de video. 

Kleinere evenementen en opnieuw alleen naar de winkel

Bij huwelijksceremonies mogen nog 100 mensen aanwezig zijn. Dat is ook het aantal toegestane aanwezigen bij indoorevenementen. Bij evenementen in open lucht mogen nog 200 mensen aanwezig zijn. Mondmaskers zijn zowel binnen als buiten verplicht. "We vragen de lokale autoriteiten om alle evenementen op hun grondgebied te herbekijken en te annuleren indien het risico te groot is", zei Wilmès tijdens de persconferentie. Voor zomerkampen voor jongeren en speelpleinwerkingen verandert er niets.

Daarnaast gelden opnieuw strengere beperkingen tijdens het winkelen. Net als tijdens de lockdown zullen we opnieuw alleen naar de winkel moeten, of in het gezelschap van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of van iemand die hulpbehoevend is. De limiet van 30 minuten in de winkel geldt ook opnieuw.

Gratis treintickets uitgesteld

De bedoeling van de nieuwe maatregelen is om het aantal nauwe contacten de komende maand sterk te beperken. Daarom is ook de verdeling van de aangekondigde gratis treintickets uitgesteld tot september. Verder zal iedereen die een sport- of wellnesscentrum bezoekt, zijn of haar contactgegevens moeten achterlaten.

De premier vraagt ook dat iedereen zoveel mogelijk inzet op telewerken. "Dat hebben we altijd aangemoedigd, maar we zien dat dit nu steeds minder gedaan wordt, terwijl dit een succesvolle manier is om het virus te bestrijden", klonk het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?