Nationale Veiligheidsraad: bubbels uitgebreid naar 15 personen

HD
© BRUZZ
24/06/2020
Updated: 24/06/2020 15.04u

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat de bubbels worden uitgebreid naar 15 mensen. Vooral goed nieuws voor de evenementensector: vanaf 1 juli mogen evenementen binnen tot 200 personen doorgaan. Buiten mag tot 400 personen.

Wilmès begon de persconferentie met een waarschuwing: “Ik herinner eraan dat het gevaar nog niet geweken is,” aldus premier Wilmès (MR), “kijk maar naar de evolutie van het virus in andere landen”.

Individueel mag er wat meer. Zo worden de bubbels opgetrokken van 10 naar 15 personnen. Gaan winkelen mag terug samen met anderen, zonder tijdslimiet. Ondanks aandringen van virologen worden mondmaskers in winkels niet verplicht.

Kleine evenementen toegelaten

Belangrijk nieuws voor de evenementensector: publieke evenementen kunnen vanaf 1 juli terug doorgaan. Binnen mag dat tot 200 personen, buiten zullen er 400 mensen worden toegelaten. "Deze regels gelden ook voor betogingen", benadrukt Wilmès. Vanaf augustus zal dat getal misschien nog worden opgetrokken naar respectievelijk 400 binnen en 800 buiten.

De regels over evenementen zullen worden beschikbaar gemaakt via een 'matrix' met 18 criteria. Aan de hand van deze kan een burgemeester beslissen om wel of niet een vergunning af te leveren. Voor vaste structuren met een zittend publiek kan er evenwel een uitzondering worden aangevraagd, "met respect voor de gezondheidsregels".

Vanaf 1 juli mogen de zwembaden, wellnesscentra, pretparken, cinema's en theaters ook open. Nachtclubs en massa-evenementen blijven verboden. De sluitingsuren voor de horeca worden ook niet aangepast. Ook receptie en feestzalen mogen tot 50 mensen ontvangen.

Onderwijs

Alle scholen gaan open vanaf 1 september. Er is een systeem met kleurcodes ontworpen om duidelijk te maken welke regels men moet volgen binnen de school afhankelijk van de coronaverspreiding.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , nationale veiligheidsraad , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni