Opening van de vernieuwde centrale onderdoorgang in het station Brussel-Noord door de NMBS

| Plaats van afspraak voor de vredesbetoging is het Noordstation

Nationale vredesbetoging eind maart in Brussel

© Belga
18/03/2022

Verschillende organisaties roepen op tot een nationale manifestatie Europa voor Vrede en Solidariteit op zondag 27 maart. Plaats van afspraak is het Noordstation in Brussel. Dat meldt de ngo Pax Christi, een van de vele organisaties die oproept tot de nationale manifestatie, vrijdag.

De organisatoren willen de verontwaardiging over de Russische invasie in Oekraïne uitdrukken. "Spreek je uit tegen de gruwel van oorlog. Roep mee op tot een staakt-het-vuren en de-escalatie."

De actie gaat onder meer uit van 11.11.11, verschillende vakbonden en hun afdelingen, Belgische Coalitie tegen kernwapens, Beweging.net, FOS - Socialistische Solidariteit, Hand in Hand tegen racisme, Hart boven Hard, Intal, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Uitgeverij EPO, Vrede vzw, of nog Vredesactie.

Ze distilleerden acht eisen. Zo moet Rusland weg uit Oekraïne en is solidariteit met de vluchtelingen nodig. Ook vragen ze een "actieve vredesdiplomatie" en willen ze geen militair opbod.

Voorts breken ze een lans voor een kernwapenvrij Europa en vragen ze te investeren "in het sociale". Tot slot willen ze een Europa waarin iedereen zich veilig kan voelen en beklemtonen ze "een grote vredesbeweging". "Wij zijn solidair met al wie in Oekraïne, in Rusland, in Europa en wereldwijd opkomt voor vrede."

De manifestatie is gepland om 13 uur aan het Brusselse Noordstation. Eerst was sprake van 19 maart, maar dat werd in samenspraak met de politie nog veranderd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni