© LK/BRUZZ

Vredesbijeenkomst in Brussel vraagt einde van oorlog in Oekraïne

© Belga
26/02/2022

Op het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal is zaterdag een vredesbijeenkomst gehouden om te vragen dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stopt. De betogers willen dat er geen wapens meer geleverd worden en tonen hun solidariteit met de slachtoffers van het conflict.

"Poetin terrorist", "Je bent een fascist, Poetin", "Heeft de geschiedenis ons niets geleerd" of "Geen bommen, maar vrede" stond er te lezen op de verschillende protestborden. De aanwezigen droegen vredesvlaggen en ook communistische vlaggen. Hun boodschap is duidelijk: stop de oorlog voor het welzijn van zowel het Oekraïense als het Russische volk. Ze vragen dat de wapens worden neergelegd. De politie telt zo'n 600 aanwezigen.

Verschillende organisaties zoals Aan de IJzer, Ander Europa, Agir pour la Paix, Cintal, Forum Nord Sud, Leuvense Vredesplatform, Mouvement Chrétien pour la Paix, Pax Christi Vlaanderen, PVDA Vrede vzw en Vredesactie hebben samen al een charter ondertekend. Daarin vragen ze dat er een onmiddellijk staakt-het-vuren komt, de levering van wapens en militair materiaal aan de verschillende partijen wordt stopgezet en dat er geen sancties opgelegd worden die de lokale bevolking treffen.

Ze vragen zelfs dat België zich distantieert van de opstelling van de NAVO en zich neutraal opstelt. "We herinneren aan de verantwoordelijkheid van de NAVO, die gedurende drie decennia met haar permanente uitbreiding geweigerd heeft de Russische veiligheidsbelangen in rekening te brengen", klinkt het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie