Nauwelijks vakantiegangers op internationale treinen in Zuidstation

© BRUZZ
| Reizigers uit Parijs worden opgewacht door de politie, die controleert of ze het PLF hebben ingevuld.

Sinds gisteren is het reisverbod officieel afgeschaft. Reizigers moeten wel nog steeds een formulier invullen aan de hand waarvan bepaald wordt of quarantaine en een test nodig zijn. Toch blijft een stormloop van vakantiegangers uit, zo ook op het Brusselse Zuidstation.

Maandag 19 april, de eerste dag dat het reisverbod is afgeschaft. In het Zuidstation is het duidelijk nog rustig bij de internationale treinen. De mensen die op reis gaan, reizen meestal voor werk of in het kader van hun studies. Zo ook Siem, die voor de Eurostar Terminal nog even afscheid neemt van zijn vriendin, Ekaterina. Hij werkt in een ziekenhuis in Londen, en na een tijd thuis te zijn geweest in België is het tijd om terug te gaan. “Ik heb niet speciaal gewacht tot het reisverbod was afgeschaft. Ik had sowieso de nodige papieren”, zegt Siem. De afgelopen tijd waren zij samen in België, maar nu gaat ook Ekaterina weer terug naar Frankrijk.

Siem De Cleyn
© BRUZZ
| Siem gaat terug naar Londen voor zijn werk. Hij neemt nog even afscheid van zijn vriendin, Ekaterina.

Op het perron zit Sophie. Ze wacht met haar twee kinderen op de ICE naar Duitsland, die pas over een uur vertrekt. Ze heeft net haar twee zoontjes opgehaald, die de afgelopen tijd verbleven bij hun grootouders in Frankrijk. Ze gaan naar school in Duitsland, waar de scholen lang dicht waren. "Na de vakantie gaan ze terug open, dus moeten we nu terug naar Frankfurt”, zegt Sophie.

Ook na verdere rondvraag is er niet één citytripper te vinden die bijvoorbeeld een weekendje naar Parijs of Amsterdam gaat. Volgens één van de stewards van Thalys is het op het perron dan ook niet of nauwelijks drukker dan toen het reisverbod nog gold. Dat blijkt ook wel als de Thalys aankomt, er stappen hooguit 25 mensen uit.

Sophie P.
© BRUZZ
| Sophie is met haar kinderen onderweg naar huis in Frankfurt. Ze komen net uit Frankrijk, waar de kinderen verbleven bij hun grootouders.

Eindelijk naar huis

Een enkeling heeft wel gewacht tot vandaag om op reis te gaan. Zo ook Clara. Ze komt uit de buurt van Parijs, en is net aangekomen in Brussel. “Ik heb werk gevonden als vertaler. Voor de zekerheid heb ik wel gewacht tot het reisverbod in België was opgeheven.” Ze is niet de enige. Voor de Eurostar Terminal staat een jonge vrouw afscheid te nemen van haar moeder. Ze heet Dounia, en ze kan niet wachten om eindelijk weer naar huis te gaan. “Ik werk in België, maar ik woon in Londen. Gelukkig kan ik vandaag gewoon weer naar huis zonder zorgen.”

Dounia Collet
Dounia gaat terug naar haar huis in Londen. Ze neemt nog even afscheid van haar moeder.

Politiecontroles

Mogelijke reden voor het feit dat het zo rustig is, is de test- en quarantaineplicht bij aankomst in België. Want de politiecontroles zijn nog onveranderd. Als de trein uit Parijs aankomt, sluit een tiental agenten de uitgang van perron 4 en 5 af. “Want mensen mogen weliswaar vrij reizen, we controleren nog steeds of ze het PLF (Passenger Locator Form) hebben ingevuld”, aldus één van de agenten. Aangezien Frankrijk nog steeds een rode zone is, zijn mensen verplicht zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

Bij aankomst in Brussel Zuid worden de reizigers door middel van borden en LED-schermen duidelijk gewezen op hun test- en quarantaineplicht. Bordjes met pijlen geven de weg aan naar het testcentrum dat in het station zelf huist. Ook reizigers die vertrekken worden bij de Eurostar-terminal nog eens gewezen op hun plichten.

Testplicht Zuidstation
© BRUZZ
| Een LED-scherm herinnert reizigers aan hun quarantaine- en testplicht.
Intercity Amsterdam
© BRUZZ
| De Intercity naar Amsterdam is bijna volledig leeg, ondanks dat hij binnen 5 minuten vertrekt.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?