Nederbrusselaars - de EU-stagiaire: 'Het gebeurt allemaal hier'

Kim Verthé
28/01/2015

Ze had het voor zichzelf uitgemaakt. Zodra de kans zich zou aandienen om naar Brussel te trekken, zou Kelly Bezema (21), eindejaarsstudent European Studies aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, toehappen. “Je doet niet voor niets een studie waar Europa zo’n belangrijke rol in speelt. Het gebeurt allemaal hier, in het hart van de EU.”

Sinds september loopt ze een afstudeerstage bij de Europese Commissie, meer bepaald voor de Europese regio Friesland. “Ik schrijf mijn scriptie en ondersteun mijn mentor op het EU-kantoor op het vlak van watertechnologie, voor de provincie Friesland een enorm belangrijke sector. Wat ik eigenlijk doe, is netwerken en lobbyen. Dat is toch waar de hele Brussel-bubble om draait. En dat bevalt me erg goed.”

Dat ze op die manier ook wat vooroordelen over haar geboortestreek kan ontkrachten, is mooi meegenomen. “Het noorden van Nederland wordt wel vaker afgedaan als een achtergelegen gebied. Daar zit een kern van waarheid in, maar we rijden niet meer op paard en kar. En er valt heus meer te beleven in het noorden van Nederland dan enkel in Amsterdam. Het is er heel erg mooi, eigenlijk.”

'Ander niet met mening bespringen'
Kelly blijft nog minstens tot de zomer in Brussel. In Matonge deelt ze een appartement met anderen. Hoewel ze vroeger al in metropolen zoals Londen haar weg zocht, vroeg Brussel even tijd. “Als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik eerst erg moest wennen aan de stad. Ik vond het wel meteen bijzonder dat je te maken krijgt met zo veel verschillende wijken, sferen en culturen. Ook het taalgegeven vond ik in het begin grappig. Moet je iemand aanspreken in het Frans, Engels, Nederlands of nog een andere taal?”

Nog een cliché dat volgens Kelly ergens wel klopt. “Het valt mij op dat Brusselaars, en Belgen tout court, ‘netter’ zijn. Ze zijn gereserveerder en denken even na voor ze een ander bespringen met hun mening."

De Nederlandse community in Brussel kent ze wel, maar zoekt ze bewust niet zo erg op. “Dankzij mijn stage, waarbij ik weliswaar voor een Nederlandse regio werk, kom ik ook vaak in contact met veel niet-Nederlandse regio’s. Ik zoek dus het liefst het internationale op.”

Nederland-Brussel

In 2015 is het 200 jaar geleden dat de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden werden samengevoegd tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Ook is het dit jaar de 20ste verjaardag van het Cultureel Verdrag tussen Nederland en Vlaanderen. Dat wordt een jaar lang uitgebreid gevierd en is meteen ook de aanleiding voor dit speciale BDW-nummer over Nederbrusselaars. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Nederland-Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni