Nederbrusselaars - de halve Belg: 'Houd van allebei'

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
28/01/2015

Jaap Vreeke (19) studeert Journalistiek aan de Erasmushogeschool aan het Bloemenhofplein. Hij woont al sinds zijn tweede jaar in Brussel. Kiezen tussen België en Nederland is niet echt aan de orde, Brussel en Amsterdam zijn hem allebei echt dierbaar. "Ik houd van Brussel, maar ik ben ook nog altijd supporter van Ajax."

“Brussel is mijn thuis, hier wonen al mijn vrienden, ik houd van Brussel”, zegt Vreeke. Maar ook: “Amsterdam, dat is de stad waar ik geboren ben, ik weet dat ik daar vandaan kom. Ik ben ook nog altijd supporter van Ajax, met mijn vader en mijn broer woon ik nog altijd zoveel mogelijk matchen bij. Op en af met de wagen.”

En ook: “Ik houd van het relaxte van Amsterdam, de mentaliteit ‘het maakt allemaal niet uit wat je doet’, in Amsterdam slaan de mensen ook veel vlugger een praatje dan in Brussel.”

Eerst wou Jaap hotelschool volgen in Den Haag, maar studieadvies raadde hem aan om een richting in de communicatie te kiezen. Jaap: “Ik heb ook geprobeerd om stage te lopen in Nederland, maar daar zijn stages niet afgestemd op het curriculum van het tweede jaar. Volgend jaar probeer ik zeker opnieuw.”

Twee taalregisters
Jaap, die mooi Nederlands spreekt met een licht ‘Hollands accent’, hanteert twee taalregisters: “Met Sam, ook een Nederlandse student op school, spreek ik een heel ander Nederlands dan met de Belgen. Met Sam spreek ik dezelfde taal als thuis.”

Jaap is er fier op dat hij vorig jaar vaandeldrager mocht zijn voor de dodenherdenkingen van de gesneuvelden uit alle oorlogen. “Er wordt in stoet langs de graven van de Nederlandse soldaten getrokken, samen met de veteranen, de weduwen, een delegatie van de Julianaschool. Er worden bloemen gelegd, nadien gaan we naar de ambassade voor een drink met hapjes.”

Het ontroerendste moment, zo vindt Jaap, is de taptoe als alle militairen rechtstaan: “Ook de 90-jarigen, ik vind de ingebakken, ‘legerse’ manier van reageren op signalen indrukwekkend."

Nederland-Brussel

In 2015 is het 200 jaar geleden dat de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden werden samengevoegd tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Ook is het dit jaar de 20ste verjaardag van het Cultureel Verdrag tussen Nederland en Vlaanderen. Dat wordt een jaar lang uitgebreid gevierd en is meteen ook de aanleiding voor dit speciale BDW-nummer over Nederbrusselaars. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Nederland-Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni