Grote Moskee in Brussel

Negatief advies voor Grote Moskee vanwege spionage

© Belga
04/12/2020
Updated: 04/12/2020 09.21u

Justitie brengt een negatief advies uit over de doorstart van de Grote Moskee in het Jubelpark. Die werd vorig jaar onttrokken aan de invloed van Saoedi-Arabië. Maar onder de nieuwe bestuurders zouden spionnen voor Marokko zitten.

Dat schrijven de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

De Grote Moskee in het Jubelpark werd sinds haar bestaan gefinancierd door de Saoedi's, waardoor het hun salafistische leer was die er werd gepropageerd. In april vorig jaar werd het beheer van de moskee overgenomen door de Moslimexecutieve. Die vormde een tijdelijk bestuur, in afwachting van het erkenningsdossier dat ingediend werd.

De erkenningsaanvraag kreeg steun van zowat alle betrokken autoriteiten. Toch brengt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een negatief advies uit. Dat steunt op bevindingen van de Staatsveiligheid en werd onderschreven door de andere veiligheidsdiensten.

Marokkaanse spionnen

De greep van Saoedi-Arabië lijkt plaatsgemaakt te hebben voor beïnvloeding van Marokko. Er zou zelfs sprake zijn van spionage. De Staatsveiligheid wijst drie medewerkers, onder wie een bestuurder, aan als agenten van de Marokkaanse inlichtingendiensten.

Door het negatieve advies is de erkenningsprocedure van de Grote Moskee nu opgeschort. De impact van het advies gaat nog verder. Van Quickenborne eist dat ook de Moslimexecutieve zich zuivert van zulke invloeden. Een van de Marokkaanse agenten zetelt ook in het bestuur van de executieve en in de vzw die in haar schoot werd gesticht om een opleidingstraject voor imams op poten te zetten.

De Moslimexecutieve moet een vooruitstrevende islam uitdragen die compatibel is met onze samenlevingswaarden

Vincent Van Quickenborne

Het probleem beperkt zich niet tot de Grote Moskee, duidde Van Quickenborne vrijdagochtend in het radioprogramma De Ochtend. "Er duiken steeds dezelfde figuren op, ook bij de Moslimexecutieve en bij verwante vzw's", aldus de minister. De tentakels van Marokko reiken ver, volgens hem, en beletten dat zich in België een autonome islam ontwikkelt.

"De Moslimexecutieve zou een vooruitstrevende islam moeten uitdragen die compatibel is met onze samenlevingswaarden", zei Van Quickenborne. "Maar er zetelen enkel mannen in en er is ook geen representativiteit van de verschillende taalgemeenschappen."

Er is volgens de minister ook een probleem met de vzw die door de executieve werd opgericht om de imamopleiding uit te werken. "Er moest een opleiding komen, maar die is opnieuw in de greep van dezelfde vzw's met dezelfde problemen. Er duiken voortdurend dezelfde figuren op die al jaren de plak zwaaien", aldus Van Quickenborne.

De minister wil nu dat alle organen van de executieve worden vernieuwd. Hij doet ook een oproep aan alle Belgische moslims. "Sta op en laat u horen. Toon dat je het verschil kan maken, want op die manier kunnen we echt niet verder."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Grote Moskee

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni