Medewerkers van Net Brussel verwijderen de vuilzakken uit het straatbeeld.

Net Brussel zal vanaf 15 mei opnieuw afval inzamelen tijdens de avond en nacht. Tussen 20.00 uur en 02.00 uur om precies te zijn. Het plan stuit op heel wat ongenoegen. De Brusselse burgemeesters maken zich zorgen over de geluidsoverlast. De vakbonden van hun kant vrezen de tol van de zware werkuren.

In 2017 werd het nachtelijk ophalen van afval afgeschaft. Net Brussel vond die maatregel toen overdreven, maar het was het resultaat van een compromis. In Brussel was nachtelijk nooit echt in het holst van de nacht, zoals in Parijs, waar vrachtwagens soms midden in de nacht uitrijden. Inwoners van Brussel maakten destijds bezwaar tegen het feit dat afval al voor dag en dauw (vanaf 05.30 uur) werd opgehaald.

Zes jaar later bereiden Net Brussel en Brussels minister van Netheid, Alain Maron (Ecolo), de herinvoering van nachtophalingen voor. Het plan met de naam Clean.brussels voorziet afhalingen tussen 20.00 uur en 02.00 uur. “De reorganisatie biedt de mogelijkheid om langs bepaalde wegen ’s avonds af op te halen,” klinkt het op het kabinet van Maron.

Door deze aanpassing zouden de zakken minder lang op straat blijven staan en dat is “een meerwaarde voor de netheid en de leefomgeving.” Bovendien zal de avondinzameling volgens Maron het wegverkeer tijdens de spitsuren doen afnemen. Door het gebruik van modernere vrachtwagens is men ervan overtuigd dat de geluidsoverlast tot een minimum beperkt zal blijven.

Ongenoegen

Niet alle burgemeesters lijken akkoord te gaan met het plan. Volgende week woensdag bespreken ze de hervorming van de afvalinzameling. Zo heeft burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) van Sint-Joost niet het gevoel dat er geluisterd wordt naar zijn bezorgdheden. “Hoe kunnen we de rust van onze bewoners waarborgen?” vraagt hij zich af. “Dit kadert alvast niet in het regionale Quiet.brussels-plan.”

Ook de vakbonden zijn niet helemaal fan, en dienden enkele negatieve adviezen in. In een reactie aan Le Soir laten ze verstaan dat een grote stakingsactie niet uitgesloten is. “We kunnen ons op zich wel neerleggen bij de nachtshiften, maar we willen wel dat de duur verminderd wordt.”

Met het oog op de zomervakantie vragen ze ook of de wijziging pas ingevoerd kan worden vanaf september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Net Brussel , afvalophaling , Emir Kir , Alain Maron , vakbonden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni