Net Brussel: ‘Tegen het einde van de week is alle vuilnis weg’

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Onopgehaalde vuilniszakken op en langs het fietspad aan de Poincarélaan.

Een groot gedeelte van de werknemers van Net Brussel heeft het afval naar behoren opgehaald. Dat gebeurt nadat de directie van het afvalagentschap maandag aankondigt dat de fini-finiregeling voorlopig dan toch niet wordt afgeschaft. “Tegen het einde van de week is alle afval terug opgehaald.”

Sinds dinsdag is het grootste gedeelte van de werknemers weer gewoon aan het werk gegaan. "De directie besliste gisteren om de fini-fini regeling niet in te trekken maar toen waren de ploegen al vertrokken. Maar de ploegen hebben goed gereageerd op de beslissing van de directie," zegt woordvoerder van Net Brussel Etienne Cornesse.

"Er waren nog een paar problemen, maar het was al veel beter dan gisteren en de week voordien. De komende dagen zal de toestand stabiliseren en de ophaling verzekerd worden. Er waren nog straten waar veel vuilniszakken lagen, dus dat kost tijd, maar tegen het einde van de week zal het in orde zijn."

Het overleg tussen de vakbonden en de directie zal nog altijd plaatsvinden op 5 december. Daar zal worden besproken wat er kan worden verbeterd op vlak van veiligheid en opleiding van arbeiders.

Sinds vorige week protesteren werknemers van Net Brussel tegen de afschaffing van de fini-finiregeling. Met die regeling kunnen ze naar huis wanneer ze klaar zijn met hun rondes en zeventig procent van de vrachtenwagens binnen is.

Omdat die regeling het werk onveiliger maakt – werknemers zijn geneigd om sneller te werken om ook sneller naar huis te kunnen – wilde de directie van Net Brussel de regeling afschaffen. Daartegen kwamen werknemers in protest door trager te werken. Dat wil zeggen: ze hielden zich aan het arbeidsreglement en tilden maar één zak per keer op, namen stipt hun pauzes en staken enkel over waar het mag.

Zaterdag 23 november 2019: onopgehaalde vuilniszakken op en langs het fietspad aan de Poincarélaan, Anderlechtsepoort, door acties van Net Brussel
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Onopgehaalde vuilniszakken op en langs het fietspad aan de Poincarélaan, Anderlechtsepoort, door acties van Net Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?