Sinds begin vorige week voeren de arbeiders van Net Brussel actie. Ze halen het afval trager op, uit protest tegen een aangekondigde aanpassing van het arbeidssysteem. De directie van Net Brussel doet een kleine toegeving, maar het protest gaat wellicht verder. “De directie heeft het lont aangestoken en de bom is ontploft."

Het is 6 uur wanneer de straatvegers en vuilnisophalers aankomen aan de opslagplaats van Net Brussel aan de Triomflaan. De aanpassing van de fini-fini-regeling is hét gespreksonderwerp voor de ophaalrondes beginnen. “Met die fini-fini-regeling kunnen we naar huis wanneer we klaar zijn met onze rondes en zeventig procent van de vrachtenwagens binnen is”, legt Joseph Vanhamme, al 34 jaar vrachtwagenbestuurder bij Net Brussel, uit.

De directie van Net Brussel legde een voorstel op tafel om die regeling aan te passen. Volgens de directie werken de vuilnisophalers door dit systeem sneller en is het aantal werkongevallen daardoor toegenomen. “Net Brussel wil die regeling afschaffen en daar gaan wij helemaal niet mee akkoord”, aldus Vanhamme.

Directie zet stap terug

Sinds vorige week protesteert het personeel van Net Brussel door trager te werken. “We doen niet meer dan het arbeidsreglement volgen”, vertelt Alain Jieangout. “We mogen slechts één vuilniszak per hand vastnemen en mogen maar één straatkant per keer ophalen, waardoor we de straat niet meer mogen oversteken.” Het gevolg is dat het allemaal wat trager gaat en de ophaalrondes sinds vorige week niet worden afgewerkt. In sommige wijken stapelen de vuilniszakken intussen hoog op en blokkeren ze doorgang van fietsers en voetgangers.

Volgens Net Brussel waren de protestacties voorbarig, omdat de aanpassing van de fini-fini-regeling slechts een voorstel was dat pas op 5 december zou worden besproken met de vakbonden. Maandagmiddag deed de directie van Net Brussel toch een kleine toegeving. “Ze heeft het voorstel over de fini-fini-regeling voorlopig teruggetrokken”, zegt woordvoerder van Net Brussel Etienne Cornesse aan BRUZZ. “We hopen dat de ophaalploegen hierdoor terug op een normale manier aan het werk gaan en dat het afval hierdoor de komende dagen terug uit het straatbeeld verdwijnt.”

Of dat ook zal gebeuren is onduidelijk. De malaise bij de vuilnisophalers zit dieper dan dat. “Sinds de vorige hervorming van Net Brussel (in 2017, red.) lopen allerlei dingen mis. We moeten sindsdien drie in plaats van twee ophaalrondes doen”, zegt chauffeur Joseph Vanhamme. “We willen wel aan een trager ritme werken, maar dan moet Net Brussel een van de twee rondes schrappen”, vult Jieangout aan.

Protest blijft

Voor het begin van de shift praten arbeiders onder elkaar nog over andere klachten, onder meer over de verlofregeling. “Het is bijna onmogelijk geworden om verlof te krijgen”, aldus Jieangout. “Daarvoor is er gewoon te weinig personeel.”

“Als ik bijvoorbeeld volgende week maandag een dag verlof aanvraag, vraagt mijn baas mij om maandagochtend nog te komen, om dan te bekijken of ik die dag thuis mag blijven”, zegt een vuilnisophaler die anoniem wil blijven. “Hoe kan ik mijn leven zo regelen? Ik zeg dan aan mijn zoon dat ik nog niet weet of ik die dag thuis zal zijn of niet.”

De fini-fini-regeling blijft voorlopig dan wel behouden, maar de directie is nog altijd van plan om de vakbonden uit te nodigen op 5 december. “Met of zonder fini-fini, we gaan het arbeidssysteem nog altijd aanpassen om het werk veiliger te maken”, aldus Net Brussel-woordvoerder Etienne Cornesse.

De actiebereidheid blijft groot. “De directie heeft het lont aangestoken en de bom is ontploft”, zegt vuilnisophaler Jieangout nog. “De fini-fini-regeling was slechts één van de problemen, maar we blijven achter met onze andere verzuchtingen”, zegt Vanhamme na zijn shift. “Onze opslagplaats gaat verder met het protest.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, Net Brussel, vuilnisophaling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni