Net Brussel verbrandt zonder onderscheid voorgesorteerd afval. Dat blijkt uit een interne email, waarin de operationele directie zeer expliciet de opdracht geeft aan de ploegen om de gele, blauwe en witte zakken in één ophaling te verzamelen en naar de verbrandingsoven te sturen. "Schandalig", reageert Annemie Maes, Brussels Parlementslid voor Groen, dat samen met Ecolo een bijzondere commissie vraagt naar wanbeheer bij Net Brussel.

Net Brussel bevestigt de wanpraktijken, maar zegt dat het om een 'uitzonderlijke maatregel' gaat. De vakbonden menen echter dat dit een terugkerend probleem is en de inzamelploegen sinds de hervorming van januari onderbemand zijn.

Annemie Maes: "Dit schandaal is de Brusselaars die hun best doen om te sorteren, recht in hun gezicht uitlachen. Het geeft een compleet verkeerd signaal." Ze wijst erop dat Brussel vandaag al een slechte leerling is. In tegenstelling tot Vlaanderen, dat 60 procent van het afval sorteert, is dat in Brussel maar 30 procent.

Eerder al problemen
Het is niet de eerste keer dat er wanpraktijken worden vastgesteld bij Net Brussel. Vorige week nog bleek dat het Rekenhof fraude met tankkaarten vermoedde. Het ging over onregelmatig gebruik van de 'reservetankkaarten' van het agentschap. Het Brussels Parlement houdt hierover vrijdagnamiddag een actualiteitsdebat nadat de bevoegde staatssecretaris Fadila Laanan dinsdag haar kat stuurde voor een gelijkaardig debat in commissie.

Eerder dit jaar waren er ook al hoorcommissies over de boekhouding bij Net Brussel. Toen hekelden de groenen een gebrek aan transparantie. "Andere overheidsdepartementen leggen een uitgebreide boekhouding voor aan het parlement, waar je tot in de details kan zien hoeveel geld naar welke opdracht gaat. Bij Net Brussel weet niemand waarvoor het geld gebruikt wordt: meer dan enkele A4-tjes krijgen we niet van bevoegd staatssecretaris Laanan," zei Maes daarover.

'Verantwoordelijkheid Laanan verpletterend'
"We klagen met Groen en Ecolo al langer de wantoestanden bij Net Brussel aan. De verantwoordelijkheid van staatssecretaris Laanan is hierin verpletterend. Maar ze antwoordt niet op onze parlementaire vragen. Ze komt zelfs niet naar de commissies", besloot Annemie Maes

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni