| Wachtrij aan de neutrale zone

Neutrale zone vanaf maandag enkel nog voor hongerstakers

© BRUZZ
23/07/2021

Maandag sluit de neutrale zone voor mensen zonder papieren voor het algemeen publiek. “Wanneer zelfs een afsprakensysteem voor deze chaos zorgt, kan het niet anders,” zegt staatssecrataris Sammy Mahdi.

De afgelopen twee dagen trokken erg veel mensen zonder papieren naar de neutrale zone, ook personen die niet tot de hongerstakers behoorden. Aanvankelijk werden die ook nog ontvangen, eerst spontaan en later na een afspraak. Ze konden er informatie krijgen over hun dossier.

Gaandeweg leidde de toeloop echter tot chaos en lange wachtrijen aan de neutrale zone.

“Deze neutrale zone werd opgezet om de hongerstakers toe te leiden naar de bestaande procedures en individueel een aanvraag in te dienen,” laat Mahdi weten. “Maar er doen veel foute geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat iedereen die zich aanbiedt aan de neutrale zone een verblijfsvergunning zou krijgen.”

“Om niemand valse hoop te geven werd vandaag beslist om deze zone niet langer open te stellen voor het algemeen publiek. De afspraken die gisteren en vandaag werden ingepland, worden wel allemaal afgewerkt.”

Wie deelnam aan de hongerstaking kan er wel nog terecht, op basis van de lijsten die de diensten moeten krijgen van organisaties die bij de hongerstaking betrokken waren. “Zij zullen nog steeds in de neutrale zone informatie kunnen krijgen over hun dossier, zodat ze kunnen beslissen of ze een aanvraag tot regularisatie wensen in te dienen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni