© Dieter Telemans/WSM

Ngo organiseert oneerlijke voetbalmatch om wantoestanden Qatar aan te kaarten

© Belga
20/10/2022

Een maand voor de start van het WK voetbal in Qatar heeft de ngo We Social Movements (WSM) donderdagochtend een oneerlijke voetbalmatch georganiseerd. Ze wilde zo de schending van de rechten van bouwvakkers aanklagen.

Mensenrechtenorganisaties klagen al lang aan dat bij de bouw van de stadions voor het wereldkampioenschap in Qatar arbeidsmigranten werden uitgebuit. Zo ook de ngo We Social Movements, onderdeel van de christelijke arbeidersbeweging.

In Schaarbeek organiseerde de organisatie in het kader van de campagne '#MadeWithRespect' een voetbalmatch tussen bouwarbeiders en hun werkgevers op het veld van Crossing Schaarbeek. De scheidsrechter floot echter voor geen enkele overtreding van de werkgevers.

Dat moest symbool staan voor het onevenwicht tussen de bouwvakkers op de stadionwerven en hun werkgevers, legt WSM-directeur Bart Verstraeten uit. "We kunnen de mensenrechtenschendingen van die multinationals niet meer aanvaarden."

Tot een boycot van het WK roept de organisatie niet op, maar ze wil wel dat "de echte kampioenen onder de aandacht komen: namelijk de arbeiders die tien jaar lang de stadions en de infrastructuur hebben gebouwd".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie