Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, naast Eerste minister Alexander De Croo

| Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, naast Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD.)

Nicole de Moor verzekert dat ze steun van de premier geniet

© Belga
25/09/2023

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) geniet de steun van premier Alexander De Croo voor haar beleid waarbij alleenstaande mannelijke asielzoekers tijdelijk geen opvang krijgen in het netwerk van Fedasil. "Ja, zeker", verklaarde ze maandag desgevraagd op de Franstalige zender RTBF.

De staatssecretaris nam enkele weken geleden die beslissing om te voorkomen dat gezinnen en kinderen op straat zouden terechtkomen. De Raad van State schorste die beslissing, maar omdat er gewoonweg onvoldoende plaatsen zijn, zet de Moor haar beleid voort. De linkse coalitiepartners zijn absoluut niet te spreken over die koers.

"Het is geen eenvoudige situatie, het is geen situatie die ik wens, of die de premier wenst. En de premier heeft ook duidelijk gezegd dat we de wet willen naleven en de beslissing van de Raad van State willen nakomen. Maar we zijn daar vandaag niet toe in staat", aldus de staatssecretaris.

"Mijn engagement is heel duidelijk. We hebben al duizenden nieuwe plaatsen gecreëerd voor asielzoekers in nieuwe centra in het hele land en we zoeken nog extra plaatsen om iedereen te kunnen opvangen."

Ze herhaalt dat ze het standpunt van de Raad van State onderschrijft, dat iedere asielzoeker recht heeft op opvang. "Maar er is de realiteit op het terrein. Het aantal asielzoekers dat de laatste twee jaar is aangekomen, ligt zo hoog dat we zelfs met al die nieuwe centra er niet in slagen iedereen op te vangen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni