| Toen Roma en drugsverslaafden beiden het gebouw probeerden binnen te dringen, kwam het tot een vechtpartij.

Vechtpartij om kraakpand Alhambrawijk in voormalig prostitutiehotel

© BRUZZ
21/09/2023
Updated: 24/09/2023 13.01u

In de Alhambrawijk is deze week opnieuw een leegstaand gebouw gekraakt, ditmaal gaat het om het voormalige prostitutiehotel Studio Europe. Daarbij kwam het tot een gevecht tussen drugsverslaafden en een groep Roma. Buurtbewoners klagen de overlast aan die de kraakpanden met zich meebrengen. "Er zijn al vaker kraakpanden afgebrand."

Na een gebouw op de Antwerpselaan, het voormalige café Tropicana naast de KVS, is dinsdag opnieuw een gebouw in de Alhambrawijk gekraakt. Volgens wijkcomité Alhambra probeerde een groep Roma met kinderen Studio Europe binnen te raken, zo meldt het aan BRUZZ. Daarbij zou het tot schermutselingen zijn gekomen met een groep drugsverslaafden die zelf ook het voormalige hotel binnen wilde. Stadswachten en de politie kwamen ter plaatse en de toegang werd dichtgemaakt, maar even later kon het pand toch gekraakt worden, aldus het wijkcomité.

"Onze diensten zijn donderdag langsgegaan en stelden vast dat het gebouw momenteel gekraakt wordt door Roma", bevestigt de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "Er zal contact opgenomen worden met de eigenaar om er het gepaste gevolg aan te geven."

'Van het ene probleem in het andere'

Eind juni sloot het voormalig prostitutiehotel definitief de deuren. Daar waren de buurtbewoners tevreden mee, want volgens hen was het hotel verantwoordelijk voor de komst van straatprostitutie naar de wijk.

"We vallen van het ene probleem in het andere", zegt Jan Leerman van het Comité Alhambra nu. "Dat Roma en drugsverslaafden in het gebouw zijn getrokken, zal onvermijdelijk tot problemen leiden, zowel voor de omwonenden als voor de krakers."

Brandgevaar

In de wijk zijn al vaker kraakpanden geweest. De afgelopen vijf jaar vonden in gekraakte panden vijf keer branden plaats, zegt Leerman. "Dat brengt veel stress met zich mee. Ook is er steeds vaker drugsoverlast in de wijk. We staan constant in contact met de politie."

Om het kraken van panden te vermijden, moeten de eigenaars van die panden in principe ingrijpen. "Het probleem is dat het in dit geval gaat om een hotel en vier appartementen", aldus Leerman. "Twee appartementen staan te koop en daar zijn nu ook bezoeken gepland. De eigenaar wil daarom wellicht de deur niet dichttimmeren."

In totaal zijn er nu vier kraakpanden in de Alhambrawijk, zegt Leerman. Volgens hem is leegstand de oorzaak: "Bouwpromotoren kopen die gebouwen op en laten die dan jarenlang verkommeren. Het duurt jaren voor de bouw effectief start."

Twee van de vier kraakpanden worden sinds deze week niet langer bezet, meent Jan Leerman van het wijkcomité Alhambra. Het kraakpand aan de Antwerpselaan 10/11 zou niet langer bewoond zijn en het andere kraakpand op de Antwerpselaan 23/24, een werf die bewoond werd door drugsverslaafden, zou 's avonds beter afgesloten worden door de werfarbeiders. De politie kan voorlopig niet bevestigen of de krakers de twee panden verlaten hebben

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni