Straatprostituees maken plaats voor crackgebruikers in Alhambrawijk

© BRUZZ
07/08/2023

Buurtcomités in de omgeving van Ribaucourt en IJzer blijven de alarmbel luiden wegens overlast van druggebruikers in hun buurt. Een oplossing is volgens expert Bruno Valkeneers niet eenvoudig. "Crackgebruik stijgt tegelijk met de daklozencijfers."

Hoewel straatprostitutie vermindert in de Brusselse Alhambrawijk, nu het bekende prostitutiehotel Studio Europe is gesloten, is de leefbaarheid in de wijk volgens het Comité Alhambra nog steeds ver te zoeken. Drugsverslaafden maken gebruik van het meubilair van cafés als die gesloten zijn, en laten rommel achter in het metrostation IJzer.

In de omgeving van metrostation Ribaucourt spreekt Dimitri Strobbe over een gelijkaardig probleem. De beide buurtcomités hebben de Brusselse regering gevraagd om tussen te komen. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. De opgevoerde politieaanwezigheid is namelijk niet genoeg, zo blijkt.

Bruno Valkeneers van Transit vzw tijdens een studiogesprek in BRUZZ 24.

Wat wel helpt? Bruno Valkeneers van de vzw Transit juicht het idee toe van een tweede gebruikersruimte. Dat zijn plekken waar mensen hun zelf meegebrachte drugs op veilige wijze kunnen consumeren. Eén van de voordelen van een dergelijke ruimte, is dat de persoon die aan bepaalde middelen verslaafd is, op een laagdrempelige manier in aanraking komt met zorgverleners.

Volgens Valkeneers is het crackgebruik in Brussel enorm toegenomen de laatste jaren. Hij koppelt die cijfers aan de daklozencijfers van koepelorganisatie Bruss'Help. Hij constateert dat er het afgelopen jaar een stijging was van 18 procent meer daklozen. De stijging van het aantal crackgebruikers volgt diezelfde lijn, laat hij weten.

Verslaving aanpakken, betekent volgens Valkeneers ook alternatieven bieden aan een groep mensen die weinig of geen positieve perspectieven hebben. Denk bijvoorbeeld aan de begeleiding naar een woning en naar werk.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni