Nieuw logo voor Brussel-Stad: 'Batman' en BXL

Brussel-Stad heeft een nieuw logo. Patroonheilige Sint-Michiel is gestileerd tot iets wat lijkt op het logo van stripfiguur Batman. De keuze voor de lettercombinatie BXL zet kwaad bloed bij oppositiepartijen CD&V, N-VA en Vlaams Belang.

De inwoners van de stad kregen donderdag een folder met het nieuwe logo in de bus. Dat berichten La Libre Belgique en La Dernière Heure. De aartsengel Michaël, sinds de 13de eeuw patroonheilige van Brussel, blijft herkenbaar, maar de contouren zijn afgevlakt. Zodanig zelfs dat de gestileerde vleugels van Sint-Michiel doen denken aan het logo van Batman.

Het is echter vooral de keuze voor de letters BXL die reactie opwekt aan Nederlandstalige kant. "De toekomst van de Stad is blijkbaar Franstalig", klinkt het bij Johan Van den Driessche (N-VA), die "afschuwelijke medewerking" van de Vlaamse schepenen Ans Persoons (SP.A) en Els Ampe (Open VLD).

Ook Vlaams Belang is niet te spreken over het nieuwe logo. "Een regelrechte belediging voor de Vlamingen in de hoofdstad", klinkt het. "Dat de Vlaamse schepenen geen probleem hebben met het gebruik van BXL in plaats van pakweg BRU verbaast uiteraard niet. Enige Vlaamse reflex is schepen Ampe en Persoons namelijk totaal vreemd."

FDF
Voormalig minister Brigitte Grouwels reageert ook afwijzend. "De afkorting BXL werd in de jaren 1960 consequent gebruikt door het FDF", stelt ze. "Kennen de Nederlandstalige schepenen hun geschiedenis niet meer?" Grouwels roept het stadsbestuur op om alsnog BXL te vervangen door BRU.

"Als Belgische en Europese hoofdstad moet Brussel-Stad zich net profileren als een open ontmoetingsplaats tussen de diverse stedelijke bevolkingsgroepen", aldus nog Grouwels. "Dat moet ook blijken uit het stedelijke imago. Het schepencollege had daarbij een voorbeeld kunnen nemen aan het Gewest. Via de baseline ‘be.brussels’ benadrukt het Gewest zowel zijn nationale ('be') als zijn internationale rol ('brussels'). Ook vergelijkbare hoofdsteden beklemtonen via hun logo steeds meer hun internationale openheid : Amsterdam  (I Amsterdam), Madrid (Madrid about you), Lyon (Only Lyon) of Kopenhagen (Copenhagen, open for you).

"Uit test is gebleken dat ook jonge Nederlandstaligen de afkorting BXL gebruiken", verdedigt burgemeester Yvan Mayeur (PS) de keuze. "Anders hadden we hier niet voor gekozen. Ook de Nederlandstalige schepenen waren voor. Ik had eerst gepleit voor de afkorting 'BRU', omdat dat in alle talen past. Maar ik heb me naar hun mening geschikt."

Ook de kostprijs van het nieuwe logo, 80.000 euro, doet her en der wenkbrauwen fronsen. In Franstalig België leidde het prijskaartje van 60.000 euro voor het nieuwe logo voor Wallonië twee jaar geleden tot heel wat ophef. Eerder veroorzaakte het nieuwe, vereenvoudigde logo van het Gewest deining vanwege zijn hartjesvorm.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?