© Sven Bousset

Nieuw plein in Dansaertwijk heet Oeverpoort

© brusselnieuws.be
16/10/2015

Het nieuwe plein tussen Kalk- en Timmerhoutkaai en Handelskaai is vrijdag ingehuldigd. De buurtbewoners kozen via een wedstrijd de naam voor het heraangelegde plein, en dat werd Oeverpoort/Porte du Rivage.

De wedstrijd werd gelanceerd in mei 2013, binnen het kader van het wijkcontract De Kaaien. Buurtbewoners dienden in totaal 42 voorstellen in.

Een onafhankelijke jury koos daaruit vijf namen en legde die voor aan het Brusselse college van burgemeester en schepenen, dat de voorstellen indiende bij de 'Koninklijke Commissie voor Toponymie & Dialectologie'. Deze commissie gaf een gunstig advies voor twee van de vijf voorstellen. Brussel-Stad koos uiteindelijk de winnaar: Oeverpoort.

"In de 16de eeuw stroomde het kanaal van Willebroek de Stad Brussel binnen langs dit plein, dat destijds geen plein maar een toegangspoort was", legt het persbericht uit. "Het plein vormde de achtste en belangrijkste toegang tot de stad. Een studiebureau tekende daarom als verwijzing naar het kanaal de opvallende waterpartij waarover nu de trams rijden."

© google

Met de heraanleg van het plein wil Brussel-Stad de mobiliteit voor voetgangers en fietsers verbeteren in de Vijfhoek. "De bewoners kunnen nu gebruikmaken van een mooie promenade die doorloopt tot aan de Varkensmarkt en de Dansaertstraat", klinkt het bij de Stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie