Nieuw voorstel van regering voor vluchten rond Zaventem

De luchtverkeerstoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, en een vliegtuig van Brussels Airlines De luchtverkeerstoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, en een vliegtuig van Brussels Airlines
© PhotoNews
© PhotoNews

De federale regering heeft een nieuw voorstel gedaan over de vluchten rond de luchthaven van Zaventem tijdens de coronaperiode. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot (MR) donderdag in de Kamer verklaard. "De concentratie van overblijvende vluchten zal worden afgebouwd in het kader van het nieuwe voorstel dat gisteren aan de Vlaamse regering is voorgelegd."

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft zich bij de federale regering beklaagd over de toename van het aantal vluchten boven de Noordrand. Haar partijgenoot Bert Wollants kwam donderdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje terug op het dossier.

"Het aantal vluchten is afgenomen, de cargovluchten incluis", antwoordde minister Bellot, die eraan toevoegde dat een aantal transportmaatschappijen een versoepeling van de regels voor de nachtvluchten hebben gevraagd. "We hebben die afwijkingen toegestaan gezien de uitzonderlijke situatie".

Eén piste

"De vliegroutes werden niet aangepast, dat kan niet in enkele weken tijd", verzekerde de minister. Niettemin blijft er slechts één piste over - 25R-07L - wat leidt tot een "concentratie op bepaalde zones", luidde het.

Bellot preciseerde dat het gebruik van één piste ervoor moet zorgen dat er minder personeel in de controletoren en bij de brandweer noodzakelijk is. "Op basis van verschillende reacties werd een nieuw voorstel uitgewerkt. Er werd een evenwicht gevonden tussen de belangen van de omwonenden en de noodzaak om het land te bevoorraden met respect voor de regels", aldus minister Bellot, zonder details te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?