Actie Noordrand klaagt stijging overlast nachtvluchten vanuit Brussels Airport aan

© www.hva.nl

Actie Noordrand uit scherpe kritiek op het feit dat sinds het uitbreken van de coronacrisis de overlast door nachtvluchten in de dichtbevolkte Vlaamse Noordrand van Brussel sterk gestegen is als gevolg van het feit dat er nog enkel vliegtuigen opstijgen vanop baan 25R. Het actiecomité eist dat deze maatregel onmiddellijk herroepen wordt.

De gestegen overlast is volgens Actie Noordrand het gevolg van een eenzijdige beslissing van Brussels Airport om behoudens uitzonderlijke weersomstandigheden alleen nog baan 25R richting Diegem te gebruiken voor opstijgende vluchten.

Bovendien werd onder het mom van 'het ontvangen van medisch noodzakelijke hulpmiddelen' met succes gelobbyd om de wettelijke beperkingen op nachtvluchten tussen 23.00 uur en 06.00 uur op te heffen en schorste het Brussels Hoofdstedelijk Gewest haar boetes wegens schending van de geluidsnormen op. "Dit betekent dat er feitelijk geen beperkingen meer zijn op nachtvluchten", aldus Actie Noordrand.

'Gevolgen voor gezondheid'

"Dit alles is volstrekt onaanvaardbaar voor de gezondheid van de inwoners van de Noordrand en de aanpalende noordelijke gemeenten van Brussel. Deze terugkeer naar de concentratie van nachtvluchten boven deze regio, die bovenop de lockdownperiode komt, veroorzaakt reële gezondheidsproblemen", aldus Roger Vermeiren van Actie Noordrand.

"De gevolgen zijn onaanvaardbaar: slaapstoornissen met als gevolg een verzwakte immuniteit, nervositeit, prikkelbaarheid, depressie enzovoort. Een aantal leden werkt in de gezondheidszorg en krijgen 's nachts niet eens de kans om te recupereren."

Beperkingen nachtvluchten

Het actiecomité eist dat de vermelde maatregelen onmiddellijk worden opgeheven. Indien het niet mogelijk is om terug te keren tot het vroegere banengebruik eist het comité dat vliegtuigen die opstijgen vanaf baan 25R, vanaf 700 voet hoogte in plaats van 1700 voet, rechtstreeks naar hun bestemming vliegen.

Het comité wil voorts dat de wettelijke beperkingen op de nachtvluchten tussen 23.00 uur en 06.00 uur hersteld worden en het passagiersvervoer tijdens de dag geconcentreerd wordt. Vrachtvluchten en charters moeten verplaatst worden naar andere luchthavens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?