Nieuw wijkcontract Versailles op komst

© Ivan Put
| De Versailleswijk in Neder-Over-Heembeek.

Na negen maanden van dialoog met de bewoners en de lokale actoren keurde de Stad Brussel vandaag het ontwerpprogramma goed voor het Wijkcontract Versailles in Neder-Over-Heembeek. De overheid investeert 26 miljoen euro in het project.

De buurt Versailles krijgt het negentiende duurzame wijkcontract. Stad Brussel stelde zich daarvoor kandidaat en kreeg het in juni 2021 toegewezen door het Gewest. Sindsdien werkt de Stad Brussel samen met de Brusselse Woning, de bewoners, verenigingen en lokale actoren om te kijken wat de wijk echt nodig heeft en de prioriteiten vast te stellen voor een actieprogramma.

Ondertussen zijn we negen maanden, twee algemene vergaderingen en vier wijkcommissies verder en is het ontwerpprogramma klaar. Het werd op 22 maart officieel voorgesteld en gevalideerd in de wijkcommissie en op donderdag 28 april door het College goedgekeurd.

Werkgelegenheid en vergroening

De middelen gaan voornamelijk naar een centrale en verenigende voorzieningenpool om het dienstenaanbod in de wijk uit te breiden, steun voor werkgelegenheid en de jongeren en vergroening van de wijk.

"Of het nu gaat om sociale uitdagingen of de klimaatnoodtoestand, dit programma biedt op maat en op schaal van de wijk antwoorden op de uitdagingen van vandaag en morgen," zegt schepen van Stadsvernieuwing Arnaud Pinxteren (Ecolo).

"Dit project is van essentieel belang omdat het gaat om een wijk die al enkele jaren aan echte veranderingen onderhevig is. Het idee is dat de inwoners kunnen profiteren van gemeenschapsvoorzieningen, zodat ze zich in hun wijk kunnen ontplooien," voegt burgemeester Philippe Close (PS) toe.

Het ontwerpprogramma wordt op 18 mei voorgesteld. Er komt ook een openbaar onderzoek tot 16 juni 2022. Daarna moet het definitieve programma nog worden goedgekeurd door het College, de gemeenteraad en ten slotte het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Alle acties in het ontwerpprogramma zijn gepland om van start te gaan in 2023, voor een periode van zes jaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?