Het Zuidstation en de Zuidwijk

| Het Zuidstation en de Zuidwijk.

Zuidwijk stemt over burgerbegroting: 'Een primeur voor Sint-Gillis'

Victor Peeters
© BRUZZ
20/05/2025

De inwoners van de Zuidwijk in Sint-Gillis kunnen vanaf vandaag stemmen op hun favoriete buurtprojecten in het kader van de allereerste burgerbegroting van de gemeente. Met een totaalbudget van 300.000 euro krijgen bewoners de kans om zelf mee vorm te geven aan hun wijk.

De burgerbegroting maakt deel uit van het Duurzaam Wijkcontract Zuid, een stedelijk vernieuwingsproject dat inzet op sociale cohesie, burgerparticipatie en een beter samenleven. Sinds de projectoproep op 22 juni vorig jaar werden 81 ideeën ingediend. Uiteindelijk selecteerde de gemeente er 52 die aan de haalbaarheidsvoorwaarden voldeden. Die projecten worden nu voorgelegd aan de buurtbewoners.

Elke inwoner van de wijk tussen de Hallepoortlaan, Vorstse Steenweg, Bernierstraat, het Zuidstation en de Jamarlaan mag drie favoriete projecten aanduiden. Jongeren tussen 12 en 25 jaar krijgen extra inspraak. Zij mogen drie keer stemmen op jeugdprojecten en drie keer op projecten uit andere categorieën.

“Het is een primeur voor Sint-Gillis," zegt schepen van Financiën en Stadsvernieuwing Willem Stevens (Vooruit.brussels). "We zullen kijken hoe het evolueert en of het op termijn voor herhaling vatbaar is." Het is volgens Stevens belangrijk om de bewoners mee te mobiliseren, zodat die ook hun rol spelen in het beleid.

Stemmen op favoriet

Het budget wordt verdeeld over drie soorten projecten: 'boost'-projecten, 'jongeren'-projecten en 'maxi'-projecten. De 'boost'-projecten zijn kleinschalige projecten van inwoners, om lokale ideeën te ondersteunen en burgerengagement te versterken. Daarvoor is 50.000 euro vrijgemaakt. Ook voor de 'jongeren'-projecten is 50.000 euro uitgetrokken. De overige 200.000 euro gaat naar de ‘maxi’-projecten.

Sint-Gillis liet zich voor het proces inspireren door het district Antwerpen, waar al tien jaar burgerbegrotingen georganiseerd worden. “We hebben daar veel gesprekken gevoerd om onze methode te verfijnen," aldus Stevens. “Maar in Brussel zijn we wel de eerste gemeente die het op deze manier doet, met een open projectoproep en stemronde.”

Tijdens de lancering op 19 mei werden de geselecteerde projecten voorgesteld in de raadzaal van het gemeentehuis. Een warm moment, volgens Stevens: “Je voelde het enthousiasme en de goesting bij de bewoners. Nu is het hun beurt om zoveel mogelijk buren te mobiliseren om te stemmen.”

De winnende projecten worden uitgevoerd tussen september 2025 en september 2026. De gemeente werkt daarvoor samen met het adviesbureau 21Solutions, dat instaat voor de opvolging en ondersteuning.

Stemmen kan tot 20 juni via de website van Sint-Gillis of op vaste stemlocaties en evenementen in de wijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni