| Het project wordt gelanceerd in de voetgangerszone, de Noordwijk en de studentenwijk vlak bij de VUB.

Nieuwe app moet lokale problemen oplossen

VT
© BRUZZ
25/01/2019

Lokale problemen oplossen aan de hand van feedback van buurtbewoners en voorbijgangers. Dat is de doelstelling van het nieuwe project Brussels by us. Via workshops en een nieuwe app kunnen mensen problemen identificeren en oplossing aanreiken.

Het project wordt gelanceerd is de Noordwijk, de voetgangerszone en de universiteitswijk in Elsene.

"Met dit project willen we bewoners en voorbijgangers actief betrekken bij de verbetering van de stad," legt projectcoördinator Pieter Ballon van het onderzoekscentrum IMinds-SMIT uit.

Brussels by us verloopt in drie fases. Eerst worden er workshops georganiseerd om de thema's en uitdagingen in de wijk te identificeren. Vanaf april wordt de nieuwe app gelanceerd. Daarvoor worden er een tiental zenders in de drie wijken geïnstalleerd. "Als je dan zo'n zender passeert, krijg je een melding. Dan kan je een kort traject in de buurt volgen en enkele vragen beantwoorden," zegt Ballon.

Hyperlokaal niveau

In het najaar moeten de resultaten worden omgezet in concrete initiatieven, samen met de deelnemers. "Zo kunnen mensen aangeven dat er op een bepaalde hoek een zitbank moet komen, of een klein parkje. De bedoeling is dus om op hyperlokaal niveau te wijk te verbeteren."

De initiatiefnemers werken ook met andere vereniging die al actief zijn in de buurt, zoals Up4North in de Noordwijk.

Brussels by us wordt ondersteund door het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG). "Ik ben er zeker van dat iedereen voorstellen heeft om het leven in zijn of haar buurt beter te maken. We gaan smart city technologie gebruiken om zoveel mogelijk concrete en innovatieve ideeën te verzamelen en er nadien mee aan de slag te gaan," reageert Brussels staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brussels by us , Pieter Ballon , Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni