Nieuwe app moet parking voor gehandicapten beschermen

Zo'n 250.000 van deze kaarten zouden niet langer in omloop mogen zijn (archiefbeeld).

In Antwerpen, Koekelberg en Kortrijk is maandag een proefproject afgetrapt met een nieuwe mobiele applicatie. Die laat politie en parkeerwachters toe om snel te achterhalen of een parkeerkaart voor personen met een handicap niet frauduleus wordt gebruikt.

Door het scannen van een QR-code op de kaart of door het invoeren van het kaartnummer, kan de controleur vrijwel meteen zien of het om een actieve kaart gaat, dan wel een vals of vervallen exemplaar.

In ons land zouden er momenteel 660.000 parkeerkaarten voor personen met een handicap in omloop zijn, waarvan 250.000 die eigenlijk niet meer actief zijn. Meestal gaat het om kaarten die men had moeten inleveren, zoals na een overlijden.

Volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) valt eventueel misbruik met die kaarten moeilijk op te sporen. "We kregen daarover boze mails vanuit het werkveld en ook binnen de Nationale Hoge Raad Personen met een Handicap bestaat er frustratie over", zegt ze.

Het onrechtmatig gebruik van een parkeerplaats voor personen met een handicap kan boetes tot 250 euro opleveren. Het doelbewust gebruiken van een frauduleuze parkeerkaart kan ook nog een gerechtelijk staartje krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?