Nieuwe betogingen gepland tegen ‘grootste extreemrechtse manifestatie in decennia’

© Kevin Van den Panhuyzen
| Actievoerder tijdens een betoging (archiefbeeld).

Verschillende antifascistische actiegroepen in Brussel willen tegengewicht bieden aan ‘de grootste extreemrechte manifestatie in decennia’. Dat is de ‘Mars tegen Marrakech’, georganiseerd door onder andere Schild en Vrienden en Vlaams Belang Jongeren. Op dit moment is nog geen enkele betoging goedgekeurd.

Op de 'Mars tegen Marrakech', georganiseerd door onder andere studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren, zeggen nu 10.000 mensen op Facebook dat ze aanwezig zullen zijn. "Wij zeggen gezamenlijk NEEN tegen een nieuwe migratiegolf. Neen tegen de postjespolitiek en neen tegen de verwaarlozing van de publieke opinie!" klinkt het op de Facebookpagina van het evenement.

Verschillende actiegroepen willen daarom een tegenbetoging organiseren. "Het lijkt erop dat het de grootste manifestatie van extreemrechts wordt in decennia," zegt medeorganisator Ghislain Mathieu van Bruxelles Zone Antifasciste. "We willen een andere stem laten horen." Dat zegt ook activist Axel Farkas van Gauche Anticapitaliste, die zich zorgen maakt over de komst van extreemrechts naar Brussel en de veiligheid van de migranten. "We hopen dat de Stad Brussel geen toelating geeft."

Facebook-evenement verdwenen

Eerder berichtten we over een 'Mars voor Marrakech'. Dat evenement is inmiddels verdwenen van Facebook. Waarom is niet bekend. Wie de initiatiefnemer van dat evenement was, evenmin, zeggen de medeorganisatoren Jeunes Anticapitalistes en Jong Groen Mechelen. Het evenement is nog wel terug te vinden is op de evenementenwebsite evensi.

Volgens politiewoordvoerder Ilse Van de keere is er voor zowel de betoging tegen Marrakech als de betoging voor Marrakech een toelating gevraagd. Die aanvragen worden op dit moment door de politie bestudeerd. Burgemeester Philippe Close (PS) zal daarover het laatste woord hebben.

Het Marrakech-pact, voluit heet die regeling het ‘Mondiaal pact voor veilige, geordende en reguliere migratie’, is een niet-bindend samenwerkingsakkoord, dat is opgesteld om de chaotische vluchtelingenstromen in goede banen te leiden. Tegenstanders lezen er een promotie van migratie in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?