| Begraafplaats Vogelenzang in Anderlecht

Nieuwe conservator om wanbeheer van kerkhof in Anderlecht op te lossen

TDN
© BRUZZ
24/06/2021

De gemeente Anderlecht stelde een nieuwe conservator aan voor de begraafplaats Vogelenzang in Anderlecht. Daar nemen de problemen toe: lichamen worden op de grond bewaard, er is veel ziekteverzuim bij het personeel en het materiaal laat te wensen over.

Gemeenteraadslid en ex-burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) kaart de wantoestanden op het kerkhof in Anderlecht aan in de krant La Dernière Heure. Gemeentepersoneel en familie van overledenen getuigden dat sommige lichamen naast elkaar op de grond van het lijkenhuis bewaard werden voor ze begraven werden.

Nieuw materiaal

Volgens Van Goidsenhoven zou dat al ruim een jaar het geval zijn, sinds het uitbreken van de pandemie. Het lijkenhuis heeft in principe de capaciteit om 32 lichamen te herbergen, maar er zijn slechts tien brancards meer over. "Dus als er meer dan tien overledenen opgevangen moeten worden, worden ze op de grond gelegd. Dat is schokkend", aldus Van Goidsenhoven.

Bevoegd schepen Fabienne Miroir (PS) geeft toe dat er dringend investeringen nodig zijn. Vooral de uitrusting en het materiaal zijn aan vernieuwing toe. Er zijn niet alleen nieuwe draagberries nodig, maar ook grasmaaiers. Van de vijf machines werken er nog slechts twee. Daarmee moeten de gemeentewerkers een kerkhof van 18 hectare onderhouden.

Peuken in urnes

Ook nieuwe uniformen zouden niet overbodig zijn. Bij gebrek eraan moet het personeel soms in een slordige werkoverall de assen uitstrooien. Daarnaast zouden arbeiders de urnes waarin de assen van overleden worden bewaard, ook gebruiken als assen- of vuilbak. Voeg aan die problemen nog de langdurige afwezigheid van vier op twintig personeelsleden toe.

"De voorbije jaren werd het kerkhof wat uit het oog verloren. Er werd amper in geïnvesteerd", beseft Miroir, die een nieuwe conservator en een assistent aanstelde om het kerkhof Vogelenzang te beheren. "Het respect voor de overledenen hoort een topprioriteit te zijn. Op dat vlak liep het verkeerd. Het nieuwe management maakt er werk van. Er is kleding en uitrusting besteld en we gaan ook het ziekteverzuim aanpakken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni