Rusthuis Overbron

| Rusthuis Overbron.

Nieuwe coronaregelgeving voor rusthuizen moet psychisch lijden bewoners verlichten

SG
© BRUZZ
28/08/2020

Na de laatste beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad heeft Iriscare haar Brusselse rusthuizen laten weten welke acties het personeel moet ondernemen bij bezoek, uitstappen en activiteiten van hun bewoners. Bij elke beslissing moet vanaf nu altijd rekening gehouden worden met de epidemiologische fase in de instelling. “In de hogere alarmfases zijn we flexibeler dan tijdens de eerste golf.”

Iriscare heeft haar instellingen een reeks thematische fiches bezorgd om verschillende epidemiologische fases en de daarvoor te treffen maatregelen beter te visualiseren. Bij de nieuwe modus operandi staat het evenwicht tussen het welzijn en de veiligheid van de bewoners en het personeel centraal.

Elke beslissing in een rusthuis of verzorgingstehuis moet genomen worden op grond van de geldende epidemiologische fase. Zo zijn bijvoorbeeld bij fase 0 (nul besmettingen) uitstappen en bezoeken voor een bubbel van vijf verschillende volwassenen toegestaan. Bij fase 2 (twee coronagevallen in minder dan een week) worden de bezoeken teruggeschroefd naar slechts twee verschillende personen, uitstappen worden dan “sterk afgeraden.” Naast de zogeheten fasefiches over bezoeken en uitstappen bestaan er ook fiches voor activiteiten, dienstverlening en de restaurantwerking van het rusthuis.

Flexibel

In elke epidemiologische fase blijft het bezoeken van rusthuisbewoners mogelijk. “In de hogere alarmfases zijn we dus flexibeler dan tijdens de eerste golf,” klinkt het bij Emilie Decamp, woordvoerster van Iriscare. “Zelfs rusthuisbewoners die positief testen kunnen nog altijd essentieel bezoek ontvangen. We stellen ons nu flexibeler op met het oog op het psychisch welzijn van de bewoners.”

Bezoek kan dus enkel verboden worden door het gemeentelijk of het gewestelijk bestuur. Momenteel bevinden 20 van de 138 Brusselse rusthuizen zich in een fase boven fase nul. Het aantal positieve gevallen is echter beperkt (49 gevallen). Bij drie woonzorgcentra is de situatie zorgbarender. Daar testten onlangs meer dan vijf personen per rusthuis positief. Slechts 3 verpleeghuizen zijn meer getroffen en hebben meer dan 5 positieve bewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brusselse rusthuizen , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni