Nieuwe directeur moet 'New Samusocial' naar betere tijden leiden

© Samusocial
| Sébastien Roy, nieuwe directeur van Samusocial.

Het ‘New Samusocial’ krijgt ook - opnieuw – een nieuwe directeur. Sebastién Roy heeft een verleden bij verschillende hulporganisaties zoals Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis. De eerste opdracht is om de transformatie van Samusocial van een private organisatie naar een publiek orgaan vlot te laten verlopen.

Na het schandaal rond de zitpenningen bij daklozenorganisatie Samusocial en een parlementaire onderzoekscommissie, besliste de Brusselse regering om van de hulporganisatie een publiek orgaan te maken. De kerntaken worden gedefinieerd door de regering, waarbij Samusocial voortaan door het leven zal gaan als ‘New Samusocial’ en als het operationele luik van de noodopvang moet fungeren. Een andere, nieuwe structuur met de naam Bruss’Help moet de coördinatie tussen de verschillende opvangcentra verzorgen.

Vorige directeur bleef nog geen jaar

Na de crisis bij Samusocial werd al een volledig nieuwe raad van bestuur aangeduid. In oktober 2017 trad de organisatie ook naar buiten met een nieuwe directeur, Aurélien Doffigny. Maar die hield het na nog geen jaar in functie al voor bekeken en verkoos een nieuwe uitdaging. Vandaag heeft de daklozenorganisatie een opvolger aangeduid, vernam BRUZZ uit goede bron en wordt vandaag bevestigd door de woordvoerder van Samusocial, Christophe Thielens.

Sébastien Roy werd deze week op een speciale raad van bestuur voorgesteld als nieuwe directeur. Hij werkte vrijwel 20 jaar bij Artsen zonder Grenzen waar hij functies op het terrein vervulde en instond voor de coördinatie van de zetel in Brussel en in verscheidene andere landen. Hij was er onder meer HR-directeur en operationeel manager. Drie jaar lang leidde hij ook het opleidingsinstituut van de Franstalige vleugel van het Rode Kruis.

"Sébastien Roy is aan zijn nieuwe taken begonnen in het verlengde van het saneringsproces gestuurd door de raad van bestuur", zegt Samusocial. "Er zijn in die context al heel wat maatregelen genomen om de vereniging te laten werken in een gezond kader en met respect voor alle regels inzake transparantie en behoorlijk bestuur."

Nog veel vragen bij personeel

De nieuwe baas staat meteen voor hete vuren, want eind april moet de transformatie van Samusocial van private naar publieke vzw afgerond worden. Bij het personeel blijven echter nog veel vragen over de statuten en de voorwaarden van de nieuwe contracten en de vernieuwde missie, verneemt onze redactie. “Het personeel heeft niet om deze omvorming gevraagd, en al zeker niet om de vooropgestelde deadline”, verklaart Yves Dupuis van de vakbond SETCA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?