Robbedoes in het Belgisch Stripmuseum

Nieuwe directrice stripmuseum ligt al onder vuur

MVH
© BRUZZ
07/11/2019

Isabelle Debekker volgt sinds 1 november Jean Auquier op als algemeen directrice van het stripmuseum. Voordien was ze daar al secretaris-generaal. Lang niet iedereen is tevreden met haar benoeming. Voornamelijk striptekenaars, die ontevreden zijn met het beleid van het museum, hadden gehoopt dat de vacature door een externe kandidaat zou worden ingevuld. Ook intern zijn er twijfels.

Het museum vervult volgens menig stripauteur niet de kerntaken die het dertig jaar geleden is toevertrouwd. Voor hen is het dan ook een slag in het gezicht dat de benoeming van de nieuwe algemene directie naar iemand gaat die al lang actief is binnen het stripmuseum, en dus bijgedragen heeft aan het wanbeleid. Dat schrijft La Capitale.

"Wij hadden gehoopt dat de vacature naar een buitenstaander zou gaan", aldus auteur François Schuiten. Volgens hem en vele collega's ontbreekt er een echte visie binnen de werking van het museum. "Dit is nochtans belangrijk, zeker gelet op de onzekere toekomst van vele jonge striptekenaars."

Vrees voor belangenconflict en amateurisme

Bovendien meent Schuiten dat er sprake is van een belangenconflict, aangezien de zus van Debekker het restaurant van het stripmuseum uitbaat. Ook onder het personeel heerst er onvrede over de keuze van de nieuwe directrice. Getuigen die anoniem wensen te blijven bevestigen dat het museum een exclusiviteitscontract heeft met een traiteur waarvan Debekker de ene dochter is en waarvan de andere het restaurant van het museum beheert.

Interne stemmen spreken van ook van amateurisme. De raad van bestuur zou in eerste instantie beloofd hebben om interne kandidaturen te mijden, om concurrentie onder het personeel uit de weg te gaan. Maar dat is dus anders uitgedraaid.

Niets meer te bewijzen

Debekker reageerde intussen op de aantijgingen. Ze zegt net een geschikte kandidate te zijn door haar "vijf jaar ervaring als secretaris-generaal en als vervangend directrice gedurende drie maanden." Wat de visie voor het centrum betreft geeft de kersverse directrice te kennen dat "de samenleving continu evolueert, en het museum daar uiteraard op moet inspelen."

Ze zegt ook dat de uitbaters en leveranciers van de brasserie al actief waren in het museum voor haar komst, "van een belangenconflict is dus geen sprake."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Stripmuseum , directie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni