Nieuwe klimaatmars gepland op 27 januari

© PhotoNews
| De eerste klimaatmars in Brussel bracht 75.000 mensen op de been.
Updated: 17-12-2018 - 10:04

Een groep van klimaatactivisten en milieubewegingen plannen op 27 januari een nieuwe optocht voor het klimaat. De organisatoren hopen op een even grote opkomst als tijdens de laatste klimaatmars, toen ruim 65.000 manifestanten door Brussel trokken. De nieuwe manifestatie is een reactie op het neen van België, tijdens een Europese stemming over een efficiënter energieverbruik. De eerdere plannen, om op 12 januari te betogen, zijn dus verdaagd.

De wil om een nieuwe mars te organiseren, zo kort op de vorige, kwam er nadat België neen stemde voor een nieuwe Europese richtlijn die landen ertoe aanzet energiezuiniger te zijn.

Daags na dat nieuws, besloot burgerbeweging Rise for Climate, een nieuwe actie te organiseren. In nog geen 24 uur gaven daarvoor 5.400 mensen op Facebook aan dat ze aanwezig zouden zijn. Nog eens 23.000 mensen zijn geïnteresseerd.

27 januari

"De betoging ontstond op een golf van verontwaardiging," zegt Pieter Apers van milieubeweging Climate Express. "Daarop hebben verschillende organisaties de koppen bij elkaar gestoken om ons beter te organiseren."

Ook Greenpeace organiseert mee. "We hopen op hetzelfde aantal mensen," zegt medeorganisator Getch Gaëtano. “Met de actie willen we opnieuw druk zetten op onze politici, en laten zien dat het klimaat ons meer dan één dag per jaar aangaat."

De nieuwe betoging staat nu gepland op 27 januari.

Morgen ook actie

Morgenmiddag vindt ook een actie plaats van klimaatactivisten, voor de ingang van het federaal parlement aan de Leuvenseweg.

“Afspraak voor een potten- en pannenprotest waarmee we onze kwaadheid zullen laten horen. Breng je spandoeken en potten en pannen mee. Laten we duidelijk zijn voor politici: wij zullen niet opgeven!”, roept het burgercollectief Act For Climate Justice op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?