Nieuwe politiecel voor huiselijk en seksueel geweld

© Jasmijn Post-BRUZZ
| Zorgcentrum na seksueel geweld aan Sint-Pietersziekenhuis.

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene richt een nieuwe cel op die focust op seksueel en huiselijk geweld. "De dagelijkse rapporten tonen dat er een probleem is."

De voorbije jaren verbeterde de politiezone haar dienstverlening voor slachtoffers van seksueel geweld. Die worden nu eerst naar het gespecialiseerde zorgcentrum in het Sint-Pietersziekenhuis gebracht, waar ze na het toedienen van eerste zorgen klacht kunnen indienen. Op die manier wil de zone vermijden dat slachtoffers de foute opvang krijgen en niet nog eens door een moeilijke situatie op het politiekantoor moeten.

In 2020 wil de politiezone die aanpak nu uitbreiden tot slachtoffers van echtelijk geweld. De zone richt daarom ook een nieuwe cel op binnen de directie van de lokale recherche, die zich richt op zowel seksueel als huiselijk geweld en ook haatdelicten. Dat bleek tijdens de voorstelling van het budget van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene donderdag.

Domestic Violence Officers

Binnen de zone wordt een netwerk van Domestic Violence Officers opgericht, agenten die gespecialiseerd zijn in de opvang van slachtoffers van huiselijk en echtelijk geweld.

"Als burgemeester krijgen we elke ochtend een politierapport over wat er de vorige nacht is gebeurd," legt de Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) uit. "Onder meer daaruit blijkt dat extra actie tegen huiselijk geweld op zijn plaats is."

De aanpak past binnen een globale visie waarin de agenten steeds meer naar de burger trekken om klachten te behandelen. Die koerswijziging is mogelijk door een ingrijpende digitalisering die vooral in 2019 werd doorgevoerd. "Agenten zijn nu ook rondrijdende minicommissariaten," vat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) samen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?