Voor het eerst meer dan 1.000 betogingen

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 30 januari 2020
Updated: 30-01-2020 - 15:09

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene omkaderde vorig jaar 1.085 betogingen, een record. Ook het aantal agenten in de zone lag nog nooit zo hoog.

Het aantal betogingen in de grootste politiezone van het land rondde in 2019 voor het eerst de kaap van de 1.000. Dat bleek op de voorstelling van het budget van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "Steeds meer mensen beseffen dat je in Brussel moet zijn om media-aandacht te krijgen," legt Brussels burgemeester Philippe Close (PS) uit. "Dus blijven we steeds meer aanvragen krijgen, vaak voor manifestaties die niets met Brussel of België te maken hebben."

Enkele jaren geleden klaagde de politiezone nog steen en been over het tekort aan manschappen. Vandaag blijkt een kentering in de maak: er kwamen vorig jaar netto 100 manschappen bij, waardoor het totaal nu op 2650 personeelsleden staat, een record. 378 van die werknemers zijn burgers, de rest agenten.

"De stijging is het gevolg van begrotingskeuzes die me gemaakt hebben," aldus Close, "niet van extra federale steun." In 2020 moeten er nog eens netto 100 agenten bijkomen.

De gewone begroting van de zone stijgt dit jaar van 231 miljoen euro naar 234,7 miljoen. Ook de buitengewone begroting (voor investeringen) zit in de lift en gaat van 17,6 miljoen euro naar 19,6 miljoen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?