© BRUZZ | Tussen de treinsporen kan de temperatuur 15° hoger liggen dan het gemiddelde.

Het vakbondsfront bij de spoorwegen wil op dinsdag 29 november een nieuwe spoorstaking organiseren. Dat melden ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor dinsdag in een persbericht. Het is de tweede staking op korte tijd: 5 oktober was er al een 24 urenstaking.

De spoorbonden hebben concreet een stakingsaanzegging ingediend. Ze dreigen met een actie van een actie van 28 november vanaf 22 uur tot 29 november 22 uur.

De vakbonden hekelen een tekort aan investeringen bij NMBS en Infrabel. "Het gemeenschappelijk vakbondsfront van het spoorwegpersoneel keurt de ontoereikendheid af van de investeringen die de regering aan het einde van het laatste begrotingsconclaaf heeft vastgesteld."

Net na het begrotingsakkoord, een week na de actie van 5 oktober, hadden de bonden al aangegeven dat ze met nieuwe acties dreigen. Volgens hen worden door de begrotingsbeslissingen niet alle ambities voor de ontwikkeling van het spoor gerealiseerd.

Ze herhalen ook andere eisen, zoals maatregelen om de "voortdurende achteruitgang van de arbeidsomstandigheden" te stoppen. Die achteruitgang wijten ze voornamelijk aan een gebrek aan personeel. De bonden vragen daarom middelen voor het afsluiten van een nieuw "sociaal contract" rond bijvoorbeeld werkgelegenheid en aanwervingen, arbeidsvoorwaarden en koopkracht.

Het vakbondsfront "veroordeelt het ontbreken van positieve perspectieven voor het gehele spoorwegpersoneel".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie