© Menno Noijons | De actie dinsdag bij het Klein Kasteeltje.

Nieuwe staking bij Klein Kasteeltje

JP
© BRUZZ
26/10/2021

Het personeel van het aanmeldcentrum van Fedasil is opnieuw in staking gegaan op dinsdag. Ze vragen om meer garanties voor betere arbeidsomstandigheden en willen ook dat er een einde komt aan de tijdelijke contracten. Door de moeilijke situatie in het Klein Kasteeltje moesten de voorbije dagen verschillende asielzoekers geweigerd worden.

Het personeel van het aanmeldcentrum van Fedasil in het Klein Kasteeltje aan het kanaal legt al weken met regelmaat het werk neer. Ze vragen om betere werkomstandigheden en om structurele oplossingen om de werkomstandigheden te verbeteren.

Volgens vakbondsafgevaardigde Menno Noijons (ACOD) ligt de vraag om af te stappen van het systeem waarin werknemers jarenlang met tijdelijke contracten te werken, al jaren op tafel. Ook is overwerk eerder regel dan uitzondering, en is de instelling niet erkend als federale overheidsdienst (FOD), waardoor personeelsleden niet genieten van dezelfde extralegale voordelen als federale ambtenaren.

Er moet meer geïnvesteerd worden in materiaal en de diensten zouden minder moeten fluctueren. "Migratie-bewegingen komen en gaan, en de diensten worden steeds afgebouwd als we in een dal zitten, waardoor we goede personeelsleden moeten laten gaan," betreurt Noijons. Daardoor moest het Klein Kasteeltje recent af en toe mensen weigeren die een aanvraag voor internationale bescherming wilden indienen.

Dat was ook dinsdag het geval, er werd geen plaats gevonden voor een 60-tal alleenstaande mannen.

Overleg

Bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is men op de hoogte van de grieven. Daar laat woordvoerster Sieghild Lacoere weten dat er na constructief overleg werd besloten om op korte termijn te werken aan de tijdelijke contracten en gekeken zal worden naar hoe er meer rekening kan worden gehouden met het uurrooster.

Op langere termijn wordt geïnvesteerd in extra personeel in de asiel en migratieketen om tijdig dossiers te kunnen behandelen. Ook wordt gekeken naar voldoende bufferplaatsen voor Fedasil (5.400 plaatsen). "Deze periode toont aan dat 1.500 plaatsen zeker niet voldoende is qua buffer," zegt Lacoere.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie