Nieuwe toekomst wenkt voor oud station van Laken

Architectenbureau B-Architecten heeft de ontwerpwedstrijd voor de renovatie en verbouwing van het oud station van Laken gewonnen. Er moet een exporuimte in komen, maar ook een café met wintertuin die uitzicht biedt op de spoorweg.

Het negentiende-eeuwse station van Laken, schuin tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ging in 1982 dicht. Het werd vervangen door de treinhalte Bockstael, een paar honderden meter verder.

Een tiental jaar geleden werd het deels beschermde gebouw opnieuw in gebruik genomen. Het werd van binnen wat opgelapt en bood tijdelijk onderdak aan het Maison de la Création. Daarna trokken vzw’s als Picol en Laeken Decouverte er in en deed het dienst als repetitieruimte voor culturele verenigingen uit de buurt.

Maar het gebouw oogt vandaag niet erg open en uitnodigend. Er is geen buitenruimte, beneden zijn de ramen dichtgemaakt, de entree is eigenlijk de nooduitgang. “Niemand stapt hier spontaan binnen,” zegt schepen van Wijkcontracten Ans Persoons (SP.A).
Ze besloot dan ook om het gebouw in het kader van het wijkcontract Bockstael helemaal aan te pakken en er een socio-cultureel buurthuis van te maken. De plannen worden momenteel uitgewerkt door de B-Architecten.

De gevels en het dak worden gerestaureerd en het gebouw wordt transparanter: overal worden de ramen vrijgemaakt en de ingang komt weer op het pleintje, waar in de zomer ook plaats zal zijn voor een terrasje. Op het gelijkvloers is niet alleen een zaal voor voorstellingen gepland, maar ook een café met wintertuin. De B-Architecten tekenden hiervoor een soort veranda in glas en staal die als het ware boven het spoor hangt en een prachtig uitzicht biedt.

Voorts is het de bedoeling dat voortaan ook de kelder en zolderruimte benut worden. De kelder is de ruimte op het niveau van het spoor. “Daar moeten de vuile ateliers komen, die met verf of plaaster in de weer zijn.” De tweede verdieping, onder het dak, wordt gereserveerd voor de propere ateliers, dans en muziek bijvoorbeeld.

De renovatie zal gebeuren in 2017-2018 en zal 4,2 miljoen euro kosten. “Twee miljoen van het wijkcontract, de rest van het cultuurbudget van Stad Brussel en van Monumenten en Landschappen.”

Het pittoreske gebouwtje is het volgens haar absoluut waard. “Het heeft de potentie om dé plek te worden waar heel Laken terechtkan. En niet alleen Laken. Met de kerk en de binnenkort gerestaureerde grafkelders vlakbij zou dit wel eens een hele interessante buurt kunnen worden.”

B architecten Station Laken

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?