Nieuwkomers moeten kiezen tussen twee inburgeringstrajecten

© brusselnieuws.be
04/12/2015

Nieuwkomers in het Brusselse zullen in de toekomst ook verplicht moeten inburgeren, maar daarbij een keuze moeten maken tussen een Frans- of Nederlandstalig inburgeringstraject. Het college van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bereikte daarover vorig week een ontwerp van akkoord. "Beter één inburgeringstraject met beide talen", reageert Groen.

Dat schrijven L'Echo en La Libre Belgique vrijdag.

Over de sancties voor het niet-respecteren van het inburgeringstraject is er nog geen beslissing. De gemeente waar de nieuwkomer zich inschrijft, zal die moeten informeren over de bestaande trajecten.

Het Brusselse traject zou wel minder uitgebreid zijn dan het al veel langer bestaande Vlaamse traject en de Waalse variant. Die bestaan uit vier luiken: praktisch en sociaal onthaal, taallessen Nederlands of Frans, 'burgerschapsles' over de Belgische instellingen en de rechten en plichten van migranten, en begeleiding bij scholing en richting arbeidsmarkt. In Brussel zou dat laatste aspect niet verplicht worden.

Institutioneel kluwen
De GGC staat in voor het verplichte karakter van inburgering in de hoofdstad. De GGC, die geleid wordt door de ministers van het hoofdstedelijk gewest, is immers de enige die voor bepaalde, gemeenschapsbevoegdheden bevoegd is voor alle Brusselaars.

Daarna komen de Vlaamse Gemeenschap en de Franstalige Gemeenschapscommissie (Cocof), in het spel. Zij staan in voor de organisatie van het inburgeringstraject zelf. Voor de hoofdstad moeten ze hiervoor nog samenwerkingsakkoorden bereiken.

Het kabinet van de Vlaams minister bevoegd voor Brussel, Sven Gatz (Open VLD), reageert dat bij het Vlaamse inburgeringstraject een inschrijving bij de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB niet verplicht is, zoals L'Echo eerder schreef. Wie werk zoekt, zal naar Actiris worden doorverwezen", zegt woordvoerster Lore Vandoorne van minister Pascal Smet (SP.A). Ook aan Franstalige zijde is een inschrijving bij Actiris niet verplicht.

Het Vlaamse inburgeringstraject bestond reeds in Brussel, maar was vrijwillig. Nu ook Wallonië, net als Vlaanderen, een verplichte inburgering aan het doorvoeren is, zijn de geesten er ook rijp voor aan Franstalige zijde.

Het Brusselse principeakkoord moet nu in wetteksten gegoten worden, en zou volgend jaar gestemd worden. Volgens La Libre zou het inburgeringstraject dan verplicht kunnen worden ingevoerd vanaf 2017, eenmaal de budgetten ervoor vrijgemaakt zijn.

Reactie oppositie
In een reactie laten Groen en Ecolo weten één verplicht Brussels integratietraject te willen, waarbij nieuwkomers in Brussel allemaal hetzelfde inhoudelijke traject afleggen, met Frans én Nederlands, maar waarbij deelnemers een hoofdtaal kunnen kiezen. "Brussel is de plaats bij uitstek waar gemeenschappen elkaar kunnen vinden en waar het beste van 2 of meer werelden kan samensmelten tot een beter systeem", zegt Arnaud Verstraete, Brussels parlementslid voor Groen.

Bovendien vragen de groenen een voldoende grote capaciteit, zodat er geen wachtlijsten ontstaan. "Anders sluit men duizenden nieuwkomers uit van een vlotte integratie in onze maatschappij en worden hun onterecht sancties opgelegd." Om de capaciteit op niveau te brengen is volgens Groen en Ecolo een bijkomende investering van 30 miljoen euro nodig.

"Een verplichte inburgering is in zicht in Brussel, maar de lat ligt niet hoog", reageert Liesbet Dhaene (N-VA) via Twitter. "De tewerkstelling van nieuwkomers is blijkbaar niet belangrijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni