Brussel krijgt verplicht inburgeringstraject

© FM Brussel
05/11/2014

De Brusselse en de Vlaamse regering gaan samen werk maken van een verplicht inburgeringstraject in Brussel. De komende weken zal daarvoor een ordonnantie worden ingediend.

De overeenkomst is een van de resultaten van een vergadering tussen minister-presidenten Rudi Vervoort (PS) en Geert Bourgeois (N-VA).

De verplichting moet gebeuren via de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. En daarvoor heeft Brussel ook de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie, de CoCoF nodig. Brussel en Vlaanderen hebben daar nu dus een principeakkoord over.

Het Brussels Gewest nam in zijn regeerakkoord een verplicht traject voor nieuwkomers op zoals in Vlaanderen, maar kopieert niet zomaar wat er in Vlaanderen gebeurt, zegt Rudi Vervoort. "Het wordt geen N-VA-model, maar we vinden dat bijvoorbeeld taalkennis zeer belangrijk is en verplicht moet kunnen worden."

De concrete details van het traject zullen pas over enkele weken duidelijk worden.

Inburgeren in Brussel kon tot nu toe enkel aan Nederlandstalige kant en gebeurde enkel op vrijwillige basis, via het onthaalbureau BON. Het bureau noteert elk jaar meer inschrijvingen voor de inburgeringscursussen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni