NMBS start onderzoek naar hardhandige behandeling oudere man

© rv
| De man werd in de houdgreep genomen door één van de agenten van Securail.

De NMBS is een intern onderzoek gestart naar het hardhandige optreden van twee veiligheidsagenten die een oude man van een trein halen ter hoogte van station Schuman. Een filmpje van die interventie werd al massaal gedeeld op sociale media.

Dat schrijft Het Nieuwsblad. In een eerste filmpje, dat 15.000 keer is gedeeld, is te zien hoe een oudere man in het gangpad van de trein staat, omringd door twee veiligheidsagenten van Securail. De man wordt in een houdgreep genomen door één van de agenten.

De agenten manen de man tot kalmte en vragen hem om de trein te verlaten. Een vrouw die de scène ziet, probeert tussenbeide te komen. “Stop, u doet die man pijn. Het gaat hier om een oudere man, dat ziet u toch?”, zegt de vrouw.

De oudere man roept plotseling “Shabbat Shalom”, wat een oproep tot rust en vrede is, maar ook dat mag niet baten. “Ik wil gewoon de trein nemen. Ik heb een abonnement”, zegt de man tegen de agenten. Die blijven hem in een houdgreep houden en vragen of hij van de trein stapt, en dat er genoeg treinen zijn richting Brussel Centraal.

In een tweede filmpje is te zien hoe de man uiteindelijk van de trein is gehaald en op zijn buik op het perron ligt, terwijl de twee agenten hem tegen de grond duwen. Uit de video’s is echter niet af te leiden wat er voorafging aan de tussenkomst van de agenten. Mogelijk was het ticket van de man niet geldig.

De NMBS laat weten dat ze het filmpje hebben gezien. “We zijn met een intern onderzoek gestart,” zegt woordvoerder Bart Crols. “Zulke zaken nemen we zeer ernstig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?