'Nog altijd druk op intensieve zorg': Ziekenhuizen blijven waakzaam nu terrassen openen

© PhotoNews
| Kliniek Sint-Jan, aan de Kruidtuinlaan in Brussel-Stad

Nu de terrassen opnieuw heropenen, wachten enkele Brusselse ziekenhuizen met een bang hartje af. Hoewel het aantal opnames van coronapatiënten duidelijk aan een daling toe is, hopen ze dat mensen de coronaregels niet naar eigen goeddunken zullen invullen. “De situatie is nog niet onder controle.”

“Wij zijn toch ongerust,” vertelt Florence Feys, persverantwoordelijke bij Kliniek Sint-Jan. “Vandaag hebben we zo’n 50 coronapatiënten op de gewone afdeling. Dat is niet zo weinig. Dagelijks zien we hier tussen de één en de vijf opnames. Dat maakt ons toch een beetje bezorgd over de heropening van de terrassen. De situatie is immers nog niet onder controle.”

Ook bij het UZ Brussel is er sprake van enige bezorgdheid. “Het aantal opnames is aan het dalen, zeker op de gewone afdeling,” vertelt Karolien Deprez. “Maar de druk op de intensieve zorg is nog steeds hoog. Vandaag liggen er zelfs meer mensen op de IC-afdeling dan op de gewone.”

“We zien dus wel dat de cijfers dalen, maar toch zijn we een beetje bezorgd. Het zal een beetje afwachten worden: we zullen moeten zien hoe de mensen de regels opvolgen en of ze de maatregelen niet naar eigen goeddunken zullen invullen en plots bijvoorbeeld meer mensen zullen zien.”

Regels goed opvolgen

Ook bij de Irisziekenhuizen Zuid blijven ze oplettend, vertelt communicatieverantwoordelijke Jessica Mutaharugamba. “Vandaag hebben we 42 coronapatiënten, van wie er tien op intensieve zorg liggen. De cijfers zijn licht gedaald, maar we blijven waakzaam.”

“Als hospitaal zijn we echter minder bezorgd om de heropening van de terrassen dan om onverantwoord gedrag zoals dat voorkomt bij bijeenkomsten thuis of tijdens La Boum 2,” klinkt het.

Bij de Europaziekenhuizen klinkt het dat ze altijd bezorgd zijn als er versoepelingen aangekondigd worden, aldus woordvoerster Jennyfer Doria Tilleux. “Maar als de regels goed opgevolgd worden, hopen we dat er geen negatieve impact zal volgen. Op dit moment evolueren we in de goede richting.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?