Gezien: nieuwe horecaterrassen schieten als paddenstoelen uit de grond

De laatste avond voor de horecaheropening wordt er in heel Brussel nog druk getimmerd en gepoetst aan terrasjes. Hoewel er dit weekend geen overrompeling wordt verwacht, maken veel uitbaters zich vlijtig klaar om hun klanten buiten te kunnen ontvangen.

Onder andere op de Louizalaan verschijnen houten paletten die een nieuw horecaterras moeten afbakenen, maar ook in de Baljuwstraat in Elsene zijn er verschillende houten constructies in de maak. Het Sofitel Hotel Brussels Europe opent morgen ook een gastronomisch restaurant op zijn dakterras aan het Jourdanplein.

Manager van bar Roxi Arib zegt heel trots te zijn op zijn nieuwgebouwd terras, waar ook nog een dakje zal op worden gezet voor bij slecht weer. "Dat kost wel veel geld, zo'n nieuw terras", benadrukt Arib. "Maar na meer dan zes maanden wacht ik vol ongeduld op de heropening van morgen, en ook de klanten kunnen niet wachten volgens mij."

Wel, niet, wel toegelaten?

Bar Roxi kreeg vrij makkelijk een toelating voor het terras, dat zegt eigenaar Arib, maar dat was niet overal het geval. Bij Bar KFK, het vroegere café Kafka, volgde er na de aanvraag een onduidelijke communicatie: "Vorige zomer hadden we een verlengstuk van ons terras gekregen en deze zomer wilden we dat opnieuw. Een maand geleden dienden we een aanvraag in en die werd goedgekeurd", vertelt Jan van bar KFK. "We bestelden hout, maar twee weken later kregen we het bericht dat het toch niet mocht. We annuleerden het hout en plots belden ze ons op dat het wel was goedgekeurd."

Uiteindelijk beginnen ze bij bar KFK aan de constructie van het extra terras, maar nog voor dat is afgewerkt krijgen ze telefoon met de mededeling dat het toch niet was toegelaten. "Na een discussie kwam de aanvraag voor op de gemeenteraad en vandaag hebben we eindelijk onze toelating binnen."

"Ik vermoed dat het minder evident is, omdat het extra terras zich op een parkeerplaats bevindt. Als we nog tot vanavond doorwerken zal het gelukkig klaar zijn."

Ondertussen heerst er nog heel wat onduidelijkheid over de precieze regels voor deze terrassen. Zo is er bijvoorbeeld aangekondigd door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dat terrassen geen plexischermen mogen plaatsen tussen tafels om ze zo dichter tegen elkaar te kunnen zetten, maar die informatie was nog niet duidelijk in het protocol. Schepen van Economische Zaken van de Stad Brussel Fabian Maingain (Défi) hoopt dat het gebruik van plexiglas alsnog wordt toegelaten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?