Het filiaal van Delhaize in Karreveld, dicht bij de originele plaats waar de supermarktketen ontstond in Molenbeek

| Het filiaal van Delhaize in Karreveld, dicht bij de originele plaats waar de supermarktketen ontstond in Molenbeek.

Nog steeds ruim helft Delhaizes in eigen beheer gesloten, morgen opnieuw ondernemingsraad

© Belga
27/03/2023
Updated: 27/03/2023 15.14u

De acties in de winkels die Delhaize wil verzelfstandigen, gaan een nieuwe week in. Van de 128 winkels die Delhaize nog in eigen beheer heeft, zijn er maandag 67 gesloten, zo werd vernomen van Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. Morgen vindt ook de derde ondernemingsraad plaats. De vakbonden hopen dat er na de hoogopgelopen spanningen bij de vorige twee ondernemingsraden nu wel een opening komt voor echte onderhandelingen.

Het zwaartepunt ligt nog altijd in Brussel en Wallonië. In Brussel zijn alle Delhaizes in eigen beheer gesloten, in Wallonië zijn er maar twee open. In Vlaanderen zijn de meeste winkels open, op zes na.

Ook vorige week was meestal iets meer dan de helft van de winkels in eigen beheer gesloten door acties uit protest tegen de plannen van de Delhaize-directie om alle winkels in eigen beheer te verzelfstandigen. Zaterdag werd er meer actie gevoerd, toen waren er 96 winkel gesloten.

Aan de depots van Delhaize zijn er maandagochtend volgens Dekelver geen problemen.

Dinsdag vindt er een derde ondernemingsraad plaats sinds de directie de verzelfstandigingsplannen aankondigde.

Naast de 128 winkels in eigen beheer, telt de supermarktgroep 636 zelfstandige aangesloten winkels.

Nieuwe ondernemingsraad

Dinsdag vanaf 9.30 uur vindt bij Delhaize de derde ondernemingsraad plaats sinds de directie de plannen heeft aangekondigd om de 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen.

"Laat ons eindelijk eens kijken wat op papier kan en wat niet. Wat te bespreken valt en wat niet", aldus Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB. Volgens Wellens heeft de Delhaize-directie tot op heden "nog geen centimeter bewogen". "Er is geen enkele marge tot onderhandelingen, zelfs als vakbonden die proberen te creëren."

Ook Jan De Weghe van de socialistische vakbond BBTK en Hilde Verhelst van ACV Voeding en Diensten zeggen respectievelijk te hopen op een "signaal van de werkgever" en een "kleine opening voor echte onderhandelingen".

Volgens de vakbonden zal de houding van de directie ook bepalen wat er daarna gebeurt. "Als de houding van de directie dezelfde blijft, dan zullen de mensen nog extra boos worden en zullen er zeker acties volgen", aldus Verhelst. Als de onderhandelingen in het slop blijven zitten, bestaat de mogelijkheid dat er een sociaal bemiddelaar wordt uitgestuurd. Maar "vroeg of laat moeten de betrokken partijen toch rond de tafel gaan zitten", besluiten de vakbonden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni