Noirauds schminken zich voortaan in Belgische driekleur

TDN
© BRUZZ
01/03/2019

De Noirauds, die in maart traditioneel geld inzamelen in Brussel, nemen na een traditie van 163 jaar afscheid van de zwarte schmink. Die zorgde een aantal jaren terug voor heel wat commotie, want werd als racistisch beschouwd. Daarom trekken de Noirauds voortaan in het zwart, geel en rood door de Brusselse straten.

De stoet is ontstaan in 1875, het jaar waarin koning Leopold II zijn oog had laten vallen op Centraal-Afrika. Sindsdien lopen gegoede burgers dure restaurants in de buurt van de Zavel af om geld in te zamelen voor minderbedeelde kinderen. Ze schminken zich zwart en dragen een witte kraag en zwarte outfit, naar analogie met de kledij van vooraanstaande Afrikanen destijds.

Tielemans, koning Filip en Reynders

Voormalig Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) stapte mee in de parade en zelfs koning, toen nog prins, Filip nam eerder al deel aan de stokoude traditie. Maar toch zorgde de deelname van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in 2015 voor heel wat ophef.

Een journalist van France 2 was destijds verbaasd toen hij Reynders bij de Noirauds zag rondlopen. "Is dit folklore, liefdadigheid of kolonialisme?" vroeg hij zich af, waarna de bal aan het rollen ging. De afgelopen jaren was er immers al heel wat te doen rond Zwarte Piet.

'Mee met onze tijd'

"Sindsdien hebben we goed nagedacht over ons kleurtje", zegt Noiraud Albert Vermeiren. "Dit is folklore, en dan moet je de geschiedenis en de oude tradities van de stoet in acht nemen. Maar we hebben vooral een liefdadigheidsmissie. Waarom zouden we dan voor ophef zorgen? Ook wij moeten mee met onze tijd."

Daarom gaan de Noirauds in het weekend van 14 tot 17 maart rond in de Belgische driekleur: zwart, geel en rood. "Een nieuwe look die past in de tijdsgeest. We blijven anoniem en zetten nog steeds het feestelijke karakter van onze stoet in de verf", aldus Vermeiren.

Op 13 maart zal Manneken Pis voor de gelegenheid de traditionele kledij van de Noirauds dragen. Drie dagen later trekt de optocht onder begeleiding van de Meyboomfanfare door de straten van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Noirauds, Didier Reynders, Albert Vermeiren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni