Nood aan voedselbedeling in Sint-Joost is vervijfvoudigd

Archiefbeeld

Meer dan 1.000 personen vroegen in juli voedselhulp aan in Sint-Joost-ten-Node. Dat is vijf keer zoveel dan bij de start van de noodvoedselhulp, begin april. Toen startte Sint-Joost zelf met de noodvoedselhulp, ten gevolge van de uitbraak van corona. “We hadden de plicht om snel te handelen,” zegt burgemeester Emir Kir.

In de eerste distributieweek, begin april, trok de voedselhulp 200 personen aan, tegenover 1100 mensen op 24 juli. “De vraag explodeerde letterlijk, met een piek in juni,” zegt woordvoerster Murielle Deleu in een persbericht.

Die stijgende vraag hoeft niet te verbazen, nadat vrijdagochtend bleek dat ook de federale voedselbedeling een aanzienlijke piek zag tijdens de eerste coronagolf. Van maart tot juni werd 55 procent meer voedsel verdeeld nationaal dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het profiel van de mensen die zich aanboden voor noodhulp is zeer divers. Toch gaat het in een niet verwaarloosbaar deel van de groep om een nieuw publiek dat rechtstreeks werd getroffen door inkomstenverlies ten gevolge van de coronacrisis.

Levering aan huis

Naast voedselpakketten biedt de gemeente ook een doorverwijzingsdienst aan op basis van sociale interviews, levering van pakketten aan mensen die minder mobiel zijn zoals zieken en ouderen en uitdeling van voedselpakketten aan sekswerkers via belangenorganisatie Utsopi.

“De oprichting van deze noodvoedselhulpdienst was een reactie op een echte sociale nood,” aldus Emir Kir, “Nu is het onze doelstelling om de duurzaamheid van al deze hulp, die essentieel wordt voor een deel van de bevolking, te waarborgen”.

De distributie van de pakketten wordt elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur voortgezet na het maken van een telefonische afspraak op 0498/18 75 47.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?