| De multiconfessionele begraafplaats in Evere.

Nu al dubbel zoveel begrafenissen op multiconfessionele begraafplaats

JP
© BRUZZ
03/06/2020

Nu al zijn er ruimschoots dubbel zoveel moslims begraven in Brussel als gedurende het hele vorige jaar. Dat blijkt uit cijfers van de multiconfessionele begraafplaats in Evere, de grootste islamitische begraafplaats van Brussel. Dat komt vooral omdat repatriëringen door de coronacrisis niet mogelijk zijn.

Het waren drukke maanden voor Ludo Beckers van de Intercommunale van Teraardebestellingen, die de Multiconfessionele Begraafplaats in Evere uitbaat. "Twee, drie weken geleden hadden we tien begrafenissen per dag," zegt hij. Inmiddels ligt dat aantal op 4 of 5, maar dat is nog steeds bovengemiddeld.

Ook de cijfers tonen dat het een drukke periode was. In de periode van januari 2020 tot juni vonden er 432 begrafenissen plaats. Vorig jaar ging het om 382 begrafenissen voor het hele jaar. De groei is vooral te wijten aan de oversterfte door de coronacrisis en het feit dat moslims hun dierbaren niet kunnen repatriëren naar het land van herkomst.

Veel moslims kiezen er daarom voor om hun overleden familid te begraven in Brussel. Beckers denkt dat ze dat ook na de crisis zullen blijven doen. "We gaan niet terug naar vierhonderd begrafenissen per jaar, het zullen er minimaal vijfhonderd blijven," voorspelt hij. "Steeds meer mensen hebben hier kennissen of familie begraven. En als een lid van de familie hier al ligt, volgt de rest ook."

Mikken op uitbreiding

Beckers mikt dan ook op een forse uitbreiding van de begraafplaats. Hij hoopt dat de mondelinge overeenkomst met het kerkhof van Schaarbeek om twee percelen over te nemen - goed voor 2.500 plaatsen - na de zomer schriftelijk bezegeld zal worden.

De multiconfessionele begraafplaats heeft percelen voor Joden, orthodoxen en moslims, maar die laatste groep is het grootst. Die drie geloofsgemeenschappen hebben elk hun eigen manier van begraven en kunnen daarom niet altijd terecht op een conventionele begraafplaats.

De Intercommunale voor Teraardebestelling is opgericht in 2002 en er zijn elf gemeentes bij aangesloten. Enkele gemeentes hebben zelf multiconfessionele percelen ingericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Samenleving , multiconfessionele begraafplaats , moslims , coronavirus , begrafenissen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni