| Het gebouw van de voormalige kliniek Antoine Depage in Sint-Gillis staat al een jaar leeg. Het is eigendom van het OCMW van de Stad Brussel.

OCMW Brussel gedoogt tijdelijke bezetting oude kliniek

HD
© Belga
31/12/2020

Het OCMW van Brussel verzet zich niet tegen een tijdelijke bezetting door daklozen van de voormalige kliniek Depage, aan de Henri Jasparlaan in Sint-Gillis. Er is een overeenkomst in voorbereiding die in de week van 4 januari ondertekend zou kunnen worden. Dat meldt het kabinet van Brussels OCMW-voorzitter Khalid Zian donderdag. De bezetting zou tot juni getolereerd worden.

De site werd op 18 december geopend door een groep van 30 tot 50 personen. De bezetting wordt ondersteund door een twaalftal groeperingen, zoals Voix des Sans-Papiers (VSP). Ze doopten de plaats om tot "Het Ziekenhuis". Het initiatief beoogt in de eerste plaats daklozen en mensen zonder papieren die tijdens de coronacrisis zijn achtergebleven te huisvesten en meer in het algemeen het recht op huisvesting te claimen.

De politie tolereerde de bezetting aangezien het OCMW van Brussel, sinds 2012 eigenaar van het gebouw, op de hoogte was gebracht en bereid was te onderhandelen. Volgens de gegevens die aan het OCMW zijn verstrekt, verblijven er momenteel 70 tot 85 mensen voor ongeveer 100 plaatsen. De bezetting wordt begeleid in samenwerking met de gemeente Sint-Gillis en het Brussels gewest, bevoegd voor de opvang van daklozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , krakers , krakerscollectief , La Voix des Sans papiers , Depage-kliniek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni