© Odisee | Deze studenten bedachten het woord 'sensimoria'.
Awel merci

Odisee-studenten lanceren nieuw woord voor dementie

JP
© BRUZZ
23/01/2020

Tweedejaarsstudenten van hogeschool Odisee willen het stigma rond dementie wegwerken. Ze lanceren daarom een nieuw woord. “’Dementie’ komt van het Latijnse woord ‘dementia’: ‘ontgeesting, zonder geest'. Daar wringt het schoentje al,” klinkt het.

Er zijn in onze maatschappij heel wat misvattingen over dementie, stellen de studenten. De term 'dementie' draagt daartoe bij. Ook de definitie die Van Dale geeft voor dementie: "geestelijke aftakeling, met name door ouderdom," is onjuist, zegt Odisee-student Joep Vanhoegaerden, die het initiatief nam. "Want het gaat niet louter en alleen over een geestelijke aftakeling, en de kwetsbaarheid komt niet alleen bij ouderen voor."

'Sensimoria'

Als alternatief stellen de studenten 'sensimoria' voor in een opiniestuk op VRT Taal. Dat komt van het Latijnse sensitivo memorias: dat ze definiëren als: "een verzamelterm van verschijnselen waarbij regressie van het cerebraal functioneren zich uit in veranderde cognitieve processen en verstoorde bio-psychosociale functionaliteit."

Met het nieuwe woord hopen de studenten mensen bewust te maken. "Mensen zíjn niet hun kwetsbaarheid, ze dragen hun kwetsbaarheid mee, die hoogstens een deel van hen is. Net als bij iedereen is er ook bij hen een geest aanwezig. Het kan moeilijker zijn om direct contact te leggen, maar eens het contact er is, is het oprechter dan we zouden denken."

Volgens de studenten kan het woord bijdragen aan een verandering, want taal bouwt mee aan beeldvorming en kan stigma’s creëren. "Anderzijds vormt een nieuwe term ook een startpunt om mensen wakker te maken, om dementie bespreekbaar te maken en, vooral, om elkaar te begrijpen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Odisee, dementie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie