© Philippe Close via Twitter

Oekraïense Onafhankelijkheidskolom ingehuldigd in Mini-Europa

© Belga
26/07/2022

De Onafhankelijkheidskolom die op het Maidanplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev staat, heeft sinds dinsdag ook een plek gekregen in Mini-Europa. De nieuwe maquette werd ingehuldigd in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en Natalia Anoshyna, zaakgelastigde van Oekraïne in België.

Mini-Europa toont normaal enkel monumenten met een verhaal van voormalige of huidige lidstaten van de Europese Unie, maar in dit geval maakt het miniatuurpark een uitzondering. Het wil ook stilstaan bij de oorlog in Oekraïne en al de gevolgen voor de EU. De nieuwe maquette bestaat uit vier taferelen.

De twee meter hoge Onafhankelijkheidskolom vormt het middelpunt van de opstelling. Aan de voet ervan vindt een pro-Europees protest met Oekraïense en Europese vlaggen plaats, net zoals in 2013 op het Maidanplein.

Op de voorgrond van het plein ontvangt EU-voorzitter Ursula von der Leyen uit handen van Oekraïens president Volodimir Zelenski zijn formele aanvraag voor toetreding tot de EU. Naast de kolom worden de gevolgen van de Russische inval gesymboliseerd door een colonne aan vrachtwagens met hulpgoederen en de eerste Oekraïense vluchtelingen die de Poolse grens oversteken.

Mini-Europa twijfelde niet toen Natalia Anoshyna een maand geleden de aanvraag voor een Oekraïense maquette indiende. "We willen tot de EU behoren en vechten voor een gezamenlijke toekomst zonder een dictatuur", zegt Anoshyna. "Ik hoop dat we snel, na het winnen van deze oorlog, naar een vredevol Oekraïne en Kiev kunnen om het originele monument te zien."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie